Nátrium-nitrit milyen kémhatású?
Lúgos, mert a nitrit erősebb bázis, mint a víz.
NO2- + H2O = HNO2 + OH-
Kedves #2!
A NÁTRIUMOT hova tetted?
Milyen barmok vannak itt finoman szólva. Egy kémia kérdésnél kettő hülyeséget ír.... HOL HAGYTAM A NÁTRIUMOT???? :D:D:D
És aki jót ír 0%-ot kap. Szép!!
Hármaska, nem kell a kettest lepontozni, mert a nátriumot amiatt hagyta el, mert a nátrium ion NEM reagál el a vízzel! A nitrit ion meg elreagál vele!
Úgy ahogy a kettes és a négyes mondja.
De ha két szinttel lentebb megyek, úgy is elmagyarázhatnám, hogy a nátrium-nitrit úgy keletkezett, hogy sztöchiometriailag egyenértékű nátrium-hidroxidot és salétromos savat elreagáltattam, vagy összeöntöttem. Mivel a nátrium-hidroxid erősebb bázis, mint amilyen erős sav a salétromossav, ezért az erősebb kutya ba-...győz alapon az oldat lúgos.
Interpretáció kérdése a magyarázat.
Nagyon korrekt és helyes #2-es magyarázata is.
A nátrium nitrit mint só a vízben ionjaira esik szét, miközben feloldódik. A nátrium ion nem reagál a vízzel, változatlan formában nátrium ion marad. A nitrit ion viszont kismértékben a #2-es válaszoló által megadott egyenlet szerint elreagál a vízzel és protonálódik adott egyensúlyi állandó szerint. A vízzel való reakcióban képződő hidroxid ionok okozzák a lúgos kémhatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!