Mi az oka az ősrobbanásnak?
"olyanra gondoltam például, hogy a szén (C) nem tudna láncot alkotni... már ennyi elég lenne ahhoz hogy ne lehessen bonyolultabb dolgokat létrehozni, ergo az életet... "
Igen, ez triviális.
"vagy például összepréselsz 4 protont, és lesz egy He atommagod, miközben energia szabadul fel... ha ekkor nem szabadulna fel energia, megintcsak kár lenne filózni az életen.."
Ez is triviális, nem mondtál vele semmit. A többi mondatod ismét csak triviális, ezért nem is idézem be. Ha érvelni akarsz, akkor jobb lenne, ha valamilyen tudományos elméletből indulnál ki.
Ha egy univerzum olyan, hogy létrejöhet benne az élet, akkor nem kell csodálkozni, ha ott tényleg létrejön.
Ha viszont olyan, hogy nem jöhet létre, akkor ugye nincs kinek csodálkozni.
Ez ugyanolyan dolog, mint a lottó ötös: ugye, piszok nehéz megnyerni. De ha odamész egy nyerteshez, ő mit fog mondani? Hogy ő egy mágus, zseni, jövendőmondó?
NEM!
Csak szerencsés.
Ugyanígy te is csak az a szerencsés vagy, akinek épp egy lakható világ jutott.
Ezzel nem a tudomány foglalkozik, hahó! Ez színtiszta filozófia.
Csak szólok :)
Vagyis olyan szempontból hülyeséget mondtam, hogy az ősrobbanást mint asztrofizikia jelenséget ismerjük, de csak hipotézisek létez(hetnek), mi történt előtte. Vannak multiverzum elméletek, ahol minden univerzumbuborékban akár külön fizikai törvények uralkodhatnak, mások szerint ősrobbanást öszzeroskadás követ majd.
Ezeket nehéz matematikailag is igazolni, de lehetséges a távoli jövőben kijön az egyenletekből, szimulációkból valami konkrétabb. Esetleg bizonyíték egy másik univerzumra (állítólag egy éppen belénk ütköző buborékra van már mérés)
A filozófiát arra értettem amúgy, ha arra kérdeznél rá, miért történt az ősrobbanás, miért élünk, mi a célja a létezésnek, miért van univerzum?. Az filozófia.
Ha az érdekel, hogy milyen asztrofizikai jelenség váltotta ki az ősrobbanást, és hogyan történhetett. Az tudomány.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!