Hány fokra kellene hirtelen felmelegítenünk egy H atomot a Föld felszínén, hogy 1s alatt 1˙C-ot emelkedjen a hőmérséklet a Föld túlsó oldalán?
Jó, akkor egy vízmolekula?
Tudom, én is jó nagy számra számítok.
Tökmindegy, milyen molekula. Írhattál volna egy köbcenti hidrogéngázt is, az legalább mérhető.
Ha egy fénysebességgel terjedő robbanás történne az egyik oldalon, feltételezve, hogy akkora, hogy a földgolyót átlyukasztja, inkább szétfröcsköli, mint vizeslufit az atombomba, akkor négy századmásodperc után jelentkezne a hatás.
De ilyen hatást csak hőmérséklettel nem tudsz elérni (amúgy semmivel, egy szupernóva is lassabban terjed).
A Föld átmérőjének megfelelő távolságot egyébként éppen egy szupernóva maradványfelhője tud megtenni, de az sem egy bolygón keresztül.
Megkockáztatom, hogy esetleg közvetlen közelről egy gammarobbanás jetje tudna ilyen gyorsan hatást produkálni.
Oké, de akkor mikortól 1 fok/s?
Mert az emelkedés nagy valószínűséggel exponenciális lesz.
A hővezetés egyenletét kell megoldani azokra a feltételekre hogy a Föld egyik sarkán (állandó) T fok, a másik sarkán meg mondjuk 0-ról 1-re melegszik a hőmérséklet.
Nem tudom a föld hővezetési paramétereit (valószínűleg nem is jók ekkora hőmérsékletekre), se az egyenlet megoldását gömbre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!