Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Erős vagy gyenge antropikus elv?

Erős vagy gyenge antropikus elv?

Figyelt kérdés

A Világegyetem azért ilyen, mert kifejezetten az élet számára lett tervezve, vagy mert végtelen sok univerzum közül az egyik pont olyan lett, hogy az élet számára alkalmas legyen?

Mit gondoltok?

2018. jan. 26. 00:25
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Dávid Gyula beszélt erről nagyon jól.

Lényege: BÁRMILYEN a világegyetem - HA létezik benne élet, az automatikusan olyan, hogy otthon érzi magát benne.

Szóval: nem, nem nekünk lett teremtve, hanem az élet alkalmazkodott.

2018. jan. 26. 03:28
 2/3 anonim ***** válasza:

Mégis, melyik választ vártad a Tudományok témakörben? :)

Ez egyébként is filozófiai kérdés, nem pedig tudományos. Se nem bizonyítható, se nem cáfolható egyik megközelítés sem, vagyis nem falszifikálható a feltevés, tehát a tudomány nem is tud foglalkozni ezzel a kérdéssel. Így szerintem kategóriát tévesztett, és a Bölcsészet alá illene igazából.

2018. jan. 26. 04:21
 3/3 anonim ***** válasza:
66%
Az antropikus elv és a káosz elmélet az utóbbi évtizedek legfontosabb tudományos újdonságai, melyek paradigmatikus jelentőségű változásokat okoztak a természettudományos világképben. Én azt gondolom magamról, hogy az antropikus elvet jól megértettem, a káoszelméletet meg persze nem annyira, mert hisz az komoly matek, ha jól tudom. Ami az antropikus elv erős és gyenge változata közti különbséget illeti, az viszont nem világos számomra. Ugye erről először annak idején az Idő rövid történetében olvashattunk, ahol Hawking azt írta, hogy a gyenge antropikus elv arra vonatkozik, amikor az Univerzumnak csak bizonyos tartományai olyanok, ahol az értelem kifejlődhet, míg az erős szerint az egész olyan. De azóta olvastam ettől eltérő értelmezéseket is, melyekből az világlik ki, hogy a gyenge hívei azért hinni szeretnének egy kicsit valamilyen gondviselő transzcendens létezőben is.
2018. jan. 26. 18:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!