Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a plazma és a...

Mi a különbség a plazma és a szérum között? Hogyan kell "elképzelni" a vért (plazma és szérum kapcsolatára vagyok kíváncsi)?

Figyelt kérdés
Úgy tudom, hogy a plazma alvadásgátlóval van kezelve, és így centrifugálják le, elválasztják a sejtes elemeket a többi résztől, a szérumot hagyják megalvadni, és aztán centrifugálják le. Vannak olyan anyagok, amik a plazmából, van ami a szérumból határozható meg vérvételt követően, de van-e valamilyen tulajdonsága ezen anyagoknak, hogy pl. pont a szérumban jelenik meg? Például enzimeket a szérumból szoktak mérni, de miért pont ott jelennek meg? Egy csomó anyagnak semmi köze a véralvadáshoz, szóval nem értem, miért éppen a vér egyik részéből lehet csak meghatározni. Emellett ezt a szérum-plazma dolgot sem értem. Az oké, hogy bennünk nem alvad meg a vér (legalábbis sérülés nélkül jó esetben nem képződik alvadék, akkor gondolom normál esetben vérplazmánk van nem?), és levétel után-attól függően hogy kezelik- szérumot vagy plazmát kapunk, de a kettő egyidejűleg jelen van nem? A vér mint folyékony szövet áll sejtekből és sejt közötti állományból (vérplazma).

2018. jan. 13. 20:34
 1/1 gromo ***** válasza:
A vérszérum nem más mit a vérplazma, fibrinogén - mentesítve. Kb. ennyi a lényeg.
2018. jan. 15. 04:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!