Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit gondoltok erről?

Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés
Ha van egy tettszőleges tudomány,és azt alkalmazzák így születnek meg új tudományterületek,pl:biológia-orvostudomány,elektrodinamika(fizika)-villanytan. A kérdésem az lenne,hogy az alkalmazási területeket sorolhatjuk-e az alaptudományhoz. Szerintem nem. Már csak azért sem mert pl az orvostudomány az biológia,kémia,tehát szerintem ez nem fogható fel(orvostudomány),mint a biológia egyik területe. Édesapámmal erről vitatkoztunk,szerinte pont fordítva van tehát szerinte az orvostudomány is a biológia ága. Erről mi a véleményetek? Montható-e az alkalmazási terület az egyik kiinduló tudomány ágának? Válaszokat előre is köszönöm! 14/F

2018. jan. 4. 21:20
 1/5 anonim válasza:
Ez így már alapvetően azért is egy érdekes kérdés, mert pl. biológia nincsen kémia, fizika, matek nélkül, kémia sincs fizika, matek nélkül, stb...
2018. jan. 5. 02:03
 2/5 anonim válasza:

Ez attól függ. Az orvostudomány például kizárólag az egészségüggyel kapcsolatos biológiai/kémiai dolgokkal foglalkozik, tehát több tudomány egyes részeit ötvözi. Ezáltal az orvostudomány nem tekinthető kizárólagosan a biológia vagy a kémia egyik területének, hiszen mindkettő kell hozzá.

Ellenérv, hogy például az orvostudományon belül megtalálhatóak olyan ágazatok, amelyek ugyan úgy az orvostudomány részei, csak azon belül egy adott dologgal, például a szívvel és érrendszerrel foglalkoznak. Ez utóbbi beletartozik az orvostudományba, annak egy része, hiszen nem foglakozik például a vírusokkal, vagy tágabb körben az asztrofizikával :D

Ezen érveim alapján úgy gondolom, hogy tágabb körben, mint tényleges tudományok esetén, nem nevezhetünk egy alkalmazási területet az adott tudomány egyedüli ágazatának, azonban ha szűkebb körben értelmezzük a kérdést, előfordulnak olyan esetek, ahol az állításod megdől.

2018. jan. 6. 17:10
 3/5 dq ***** válasza:

Azt gondolom, hogy megnevezhetnéd a kérdésben hogy mi a kérdés.

Pl:

Egy tudományág alkalmazása még ugyanaz a tudományág, vagy már egy másik?

(Jó ez így elég ostoba.)

Itt van az OECD listája: [link]

Nyilván egy csomó szervezetnek van szüksége arra, hogy rendszerezze a tudományágakat (egyetemek, könyvtárak, lapkiadók, akdémiák, állami tudományos programok stb).

Én nem tekintem az orvostudományt a biológia ágának.

2018. jan. 6. 18:41
 4/5 TappancsMancs ***** válasza:
Vannak alap tudományok és alkalmazott tudományok. A matematika pl alap tudomány, de még egy orvos is alkalmazza az adagolásoknál vagy egy gyógyszerész a méréseknél.
2018. jan. 6. 20:33
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!! Egyfajta véleménykérés volt amint leírtam a kérdést egy vita szülte mert édesapám szerint az alkalmazási területek is tekinthetőek az alaptudomány ágának,szerinte a fizikához tartozik a villanytan,meg a gépészet(ez a kijelentése nagyon nem tetszett) meghogy az orvostudomány is lényegében a biológia egyik ága(ő állatorvos).
2018. jan. 6. 22:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!