Az valóban igaz, hogyha forró vízzel töltöd meg a jégkockatartót, akkor hamarabb lesz belőle jég?
Nem egy általános érvényű igazság, de ha a körülmények megfelelőek, akkor igen, előfordul. Ez a Mpemba-paradoxon.
Csak érzésre mondom (nem vagyok fizikus), hogy ez egy hoax lehet. A Wikipedia cikk is egy idegen nyelvű hoax fordítása; ettől még nem biztos, hogy igaz.
Szóval szerintem a forró vize jégkockatartó sosem fagy meg előbb mint a hideg vizes.
#5 Hát ha hoax, akkor egy eléggé jól megszervezett hoax amiben részes többek között a Royal Society of Chemistry is:
#4
"valahol láttam,hogy másképp is néz ki a jégkocka belőle mint a sima hideg vízből! Egyik átlátszó lesz a másik fehér."
Ez a forralt víz fagyasztásánál történik meg.
Elméletben, ha a víz elég meleg, és a fagyasztó is megfelelő hőmérsékletű, akkor a forró vízben a molekulák a jég molekuláihoz hasonlóan rendezkednek el/ mozognak, ezért hamarabb tud fagyott állapotba kerülni, mint egy szoba hőmérsékletű víz.
Azonban, amennyiben a víz és/vagy a fagyasztó hőmérséklete nem ideális a jelenség létrehozására, akkor csak nagyon lassan fog lehűlni, majd megfagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!