Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi volt előbb, a tyúk vagy a...

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Figyelt kérdés
2017. nov. 27. 17:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ezt már a moszkvai rádióban is feltette egy betelefonáló a sztálini időkben:

- Tudós elvtársak, mi volt régebben tyúk, vagy tojás?

Mire a tudósok némi töprengés után azt felelték:

- Régebben mind a kettő volt...

2017. nov. 27. 17:14
 2/11 anonim ***** válasza:

Ja, inkább humor kategória.

Amúgy tojás sokkal régebben volt.

2017. nov. 27. 17:17
 3/11 anonim ***** válasza:
61%

Szó szerint véve a tojás. Madarak még sehol sem léteztek, amikor az első hüllők már tojással szaporodtak.

Átvitt értelemben a tyúk. Csak akkor még nem tyúknak hívták. De a korai élőlények már vígan éltek és szaporodtak jóval azelőtt, hogy a tojással szaporodás kialakult.

2017. nov. 27. 17:19
 4/11 anonim ***** válasza:
52%
A kakas...
2017. nov. 27. 17:23
 5/11 anonim ***** válasza:
67%

A tojás, Ádám lábai közt.

Aztán megteremtették az oldalbordájából atyúkot, azaz Évát.

2017. nov. 27. 17:24
 6/11 Bubuka508 ***** válasza:
Igen, Adamov elvtársat, a tojásaival, meg feleségét, Bordácskát megteremtette Jehov elvtárs.
2017. nov. 27. 17:32
 7/11 A kérdező kommentje:
Szerintem a tyúk,mert csak ő tud tojást tojni.
2017. nov. 27. 17:33
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Tévedsz, a krokodil meg a teknős is tud tojást tojni.
2017. nov. 27. 17:36
 9/11 2*Sü ***** válasza:
95%

A tyúk egy viszonylag új faj. Tojással szaporodó fajok meg voltak jóval korábban is. Ilyen szempontból a tojás volt előbb.

Pontosítsuk a kérdést, mi volt előbb, a tyúk, vagy a tyúktojás. Itt el kell dönteni, mitől tyúk egy tyúk. Kissé leegyszerűsítve a képletet mondhatjuk azt, hogy a tyúk megfelelő genetikai jellemzők halmaza miatt tyúk. Mivel a tojás és a belőle kikelő tyúk genetikailag azonos, így minden tyúk tyúktojásból kel ki. Fordítva már nem feltétlenül igaz. Vicces analógia lesz, de talán érthető. Ugye vannak lovak és vannak szamarak. Ők tudnak egymás között szaporodni, a közös utódukat öszvérnek hívják. Mi történne, ha ezek tojással szaporodnának? Az öszvér öszvértojásból kelne ki. Viszont az öszvértojást nem öszvér, hanem ló, vagy szamár tojná. Ergo ebből a szempontból is a tojás volt előbb.

2017. nov. 27. 17:39
 10/11 A kérdező kommentje:
bocsi.nem voltam egyértelmü,mert én tyuktojásra gondoltam.
2017. nov. 27. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!