A zsírok és olajok miért nem képeznek hidrát burkot?
A hidrátburok az az oldatban tartott részecskék körül a vízmolekulák orientált elrendeződése. Mivel a zsírok vízben oldhatatlanok, így nem is tudnak hidratálódni.
Kevés helyet pedig azért foglalnak, mert vízben nem, viszont egymásban jól oldódnak és így kompaktul elférnek kisebb térfogaton.
A zsírok és olajok azért nem képeznek hidrát burkot, mert a HIDRÁT burok vízből áll, így csakis víz tudja képezni. A víz azért nem képez hidrát burkot a zsírok apoláris része körül, mert nincs olyan erő, ami erre késztetné a vízmolekulákat.
És nem tudom, mi az, hogy kevés helyet foglalnak. 0,85 g/cm3 pl. a palmitinsav sűrűsége, vagyis 1 kg-ja több helyet foglal, mint a víznek 1 kg-ja.
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2. válaszoló: mi úgy tanultuk meg a legtöbb könyvben úgy írják, hogy amiért a neutrális zsírok nem képeznek hidrát burkot lényegesen kevesebb helyet foglalnak mint a szénhidrátok a testben (plusz még több energiát is add le (úgy tudom kb 39kj/g míg a szénhidrátok kb 15-18kj/g lehet rosszul tudom)) ezért is ezek az elsődleges energiaraktáraink
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!