Ha kedden megszüntetem a rám ható gravitációt és súrlódást miközben lebegek a föld felett, akkor eljutok A-ból B-be egyetlen lépés nélkül pusztán mert forog a Föld?
"Ha kedden megszüntetem a rám ható gravitációt és súrlódást miközben lebegek a föld felett, akkor eljutok A-ból B-be egyetlen lépés nélkül pusztán mert forog a Föld?"
Nem. Akkor érintőirányban elhagynád a Földet, és egy bizonyos irányba elkezdenél távolodni a bolygótól, annak középpontjától.
Ha fixálni is tudnád a pozíciódat a Föld felszínétől x távolságban, akkor Bécsbe vagy New Yorkba még csak-csak el tudnál jutni, de mondjuk Johannesburgba vagy Manilába már bajosan. Csak azokra a helyekre tudnál eljutni, amelyek hasonló szélességi körön fekszenek, mint ahol a kikapcsoláskor tartózkodsz. Helyesebben azokat láthatnád magad alatt elsuhanni.
"Ha a Föld lapos és nem vagyok elég magasan, pofán csap a széle?"
A Föld egészen biztosan nem lapos. De ha lapos lenne, akkor meg nem foroghatna. Ha ugyanis forogna, akkor azt kétféleképpen tudná megtenni (forgástengely a felszínnel párhuzamos, vagy azzal merőleges), de mindkettőnek olyan hatásai lennének, amelyek során alapjában lennének mások a felszínen tapasztalható körülmények.
Lényeges dolgot nem vettél figyelembe kérdésed feltevésénél!
1., Az időjárásból adódó szelet,
2., nem csak a Föld forog, hanem a levegő is vele!
mellőzzük az 1., pontban leírtakat, akkor:
a./ ha a levegőt mozdulatlannak vesszük, akkor a Föld felszinén akkora a 'szél', hogy az legyalul mindent (ha már eddig nem tette meg),
b./ ha az időjárásból adódó szelet kikapcsoljuk, a levegőréteg forog a Földdel együtt, akkor maradsz lebegve az állandó pont felett,
c./ Nem A-ból B-be (ahol A és B tetszőleges hely) jutnál, hanem azon a szélességi körön látnád a felszini objektumokat. Ha az északi, vagy a déli sark felett lebegnél, akkor mindvégig azt az egy pontot látnád.
A kérdésed konkrétan keddre vonatkozott, de elárulhatom hogy szerdán is ugyanaz lenne a helyzet, mint amit #2 írt.
Ha a csütörtök is érdekel, kérdezd meg nyugodtan ... :D
Nem régen tanultam egy új gondolatot, éppen ide illik.
Az a lényege, hogy a Newtoni mechanikában sem létezik globális inerciarendszer, csak lokálisak. (Ez a gondolat valahogy húszon sok éven át elkerült.)
Próbáld ki hogy felveszel különféle IR-eket, és megnézed hogy milyen mozgást követnél, ha megszűnne a rád ható Földből származó / akárhonnan származó gravitációs erő.
- - -
Amúgy azt, hogy a Föld gravitációs ereje megszűnik rád hatni hirtelen, úgy tudod kiszámolni (rendszertől függetlenül), hogy felveszel a hátadra egy, középpontba mutató, m*g tolóerejű jetpacket.
(Ez a jetpackes dolog Newtoni mechanikában jól van definiálva)
Hogy ebből a többi válaszolónak hogy jött ki Bécs meg az érintőirányú elszállás, én azt nem tudhatom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!