Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha kedden megszüntetem a rám...

Ha kedden megszüntetem a rám ható gravitációt és súrlódást miközben lebegek a föld felett, akkor eljutok A-ból B-be egyetlen lépés nélkül pusztán mert forog a Föld?

Figyelt kérdés
2017. nov. 17. 00:58
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Ha a Föld lapos és nem vagyok elég magasan, pofán csap a széle?
2017. nov. 17. 01:00
 2/14 anonim ***** válasza:
69%

"Ha kedden megszüntetem a rám ható gravitációt és súrlódást miközben lebegek a föld felett, akkor eljutok A-ból B-be egyetlen lépés nélkül pusztán mert forog a Föld?"

Nem. Akkor érintőirányban elhagynád a Földet, és egy bizonyos irányba elkezdenél távolodni a bolygótól, annak középpontjától.

Ha fixálni is tudnád a pozíciódat a Föld felszínétől x távolságban, akkor Bécsbe vagy New Yorkba még csak-csak el tudnál jutni, de mondjuk Johannesburgba vagy Manilába már bajosan. Csak azokra a helyekre tudnál eljutni, amelyek hasonló szélességi körön fekszenek, mint ahol a kikapcsoláskor tartózkodsz. Helyesebben azokat láthatnád magad alatt elsuhanni.

"Ha a Föld lapos és nem vagyok elég magasan, pofán csap a széle?"

A Föld egészen biztosan nem lapos. De ha lapos lenne, akkor meg nem foroghatna. Ha ugyanis forogna, akkor azt kétféleképpen tudná megtenni (forgástengely a felszínnel párhuzamos, vagy azzal merőleges), de mindkettőnek olyan hatásai lennének, amelyek során alapjában lennének mások a felszínen tapasztalható körülmények.

2017. nov. 17. 02:12
 3/14 anonim ***** válasza:

Lényeges dolgot nem vettél figyelembe kérdésed feltevésénél!

1., Az időjárásból adódó szelet,

2., nem csak a Föld forog, hanem a levegő is vele!

mellőzzük az 1., pontban leírtakat, akkor:

a./ ha a levegőt mozdulatlannak vesszük, akkor a Föld felszinén akkora a 'szél', hogy az legyalul mindent (ha már eddig nem tette meg),

b./ ha az időjárásból adódó szelet kikapcsoljuk, a levegőréteg forog a Földdel együtt, akkor maradsz lebegve az állandó pont felett,

c./ Nem A-ból B-be (ahol A és B tetszőleges hely) jutnál, hanem azon a szélességi körön látnád a felszini objektumokat. Ha az északi, vagy a déli sark felett lebegnél, akkor mindvégig azt az egy pontot látnád.

2017. nov. 17. 07:33
 4/14 hollófernyiges ***** válasza:
65%
Ha nincs gravitáció, a Föld abban a pillanatban kiszáguld alólad, te meg a meglevő sebességed miatt az érintő irányában kizúgsz az űrbe. Ha tehetetlenségedet nem számoljuk, akkor is ott maradsz az űrben lebegve, csak akkor nemcsak a Föld, hanem a Naprendszer, meg a Tejútrendszer szalad ki alólad nagyon-nagyon gyorsan.
2017. nov. 17. 09:05
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésed konkrétan keddre vonatkozott, de elárulhatom hogy szerdán is ugyanaz lenne a helyzet, mint amit #2 írt.

Ha a csütörtök is érdekel, kérdezd meg nyugodtan ... :D

2017. nov. 17. 10:42
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek megy a zöld. Szerintem a 4. -nek lesz igaza, mert súrlódás és gravitáció híjján lebegve nem hat rám sem szél sem nap, nem én távolodom a Földtől, hanem az tőlem ,a keringő pályája miatt. Biztos ami biztos, kipróbálom. Szerdán írok mi volt...., ha a Tatuinon van térerő..:)
2017. nov. 17. 11:15
 7/14 anonim ***** válasza:
Úgy képzeld el, mintha egy forgó kerék szélén kapaszkodna egy bogár. Ha elengedi a kereket (megszűnik az erő, ami ott tartotta), akkor eltávolodik tőle egyenes irányban. (Abban az érintő irányban, amerre abban a pillanatban haladt.)
2017. nov. 17. 12:33
 8/14 A kérdező kommentje:
Köszi, majd vigyázok...
2017. nov. 17. 14:11
 9/14 dq ***** válasza:

Nem régen tanultam egy új gondolatot, éppen ide illik.

Az a lényege, hogy a Newtoni mechanikában sem létezik globális inerciarendszer, csak lokálisak. (Ez a gondolat valahogy húszon sok éven át elkerült.)

Próbáld ki hogy felveszel különféle IR-eket, és megnézed hogy milyen mozgást követnél, ha megszűnne a rád ható Földből származó / akárhonnan származó gravitációs erő.

- - -

Amúgy azt, hogy a Föld gravitációs ereje megszűnik rád hatni hirtelen, úgy tudod kiszámolni (rendszertől függetlenül), hogy felveszel a hátadra egy, középpontba mutató, m*g tolóerejű jetpacket.

(Ez a jetpackes dolog Newtoni mechanikában jól van definiálva)

Hogy ebből a többi válaszolónak hogy jött ki Bécs meg az érintőirányú elszállás, én azt nem tudhatom...

2017. nov. 17. 16:00
 10/14 A kérdező kommentje:
Ezzel a problémám, hogy jetpack-el a hátamon vagy két nagy rugóval a talpamon már irányított, gyorsuló- lassuló mozgást végzek, így kikerülök az inerciarendszerből ,ami ugye épp a tehetetlenség állapotáról szól, így én is távolodnék a Földtől, nem pedig csak a Föld tőlem.
2017. nov. 17. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!