Ha az Univerzum tágul, akkor mi lehet a határán? Anyag? Fal? Fény?
Igazából azt sem tudjuk, hogy az univerzum véges-e vagy végtelen. Minden esetre az univerzum sokkal de sokkal nagyobb, mint annak az általunk belátható része, az ún. megfigyelhető univerzum. Hogy mi van a belátható részen túl, arra vannak elképzelések, de igazi közvetlen bizonyítékunk ezekre talán sohasem lesz.
Itt egy nagyon jó cikk a témában:
#11 "Minden esetre az univerzum sokkal de sokkal nagyobb, mint annak az általunk belátható része, az ún. megfigyelhető univerzum."
Vagy jóval kisebb. Azt szokták mondani, hogy a görbülete kicsi és ebbõl adódik hogy az univerzum naagy (például ennél a kérdésnél a válaszok nagy része: [link] azonban ez ostobaság. Egy (lapos) tóruszon 0 a görbület, mégis véges méretű, nem kell hozzá nagy pozitív görbület.
Itt található hogy mit tudunk (mit zártunk ki már): [link] (nem sok)
#13:
Amennyire én értem a dolgot (nem vagyok kozmológus) az által hogy megtörtént az égbolt mikrohullámú háttérsugárzásának feltérképezése, tulajdonképpen bizonyítást nyert, hogy az univerzum lapos. (Értsd, kellően nagy skálán nincs görbülete). Ez a fluktuációk méretéből és távolságából adódik valahogyan.
Ez derül ki Ethan Siegel cikkéből is (link a #11-ben) és ebből az előadásból is.
Mondjuk Siegel cikkéből pont nem értettem hogy a mikrohullámú háttér fluktuációiból hogy következik a laposság, de Krauss előadásából igen. (csak régen néztem és már nem emlékszem :))
Köszi a wiki cikket, kicsit több időm lesz, megnézem.
Azért a tórusz nem fekete mágia, csak egy test:
Az úszógumi pl. tórusz alakú. Meg a felfújt bicikli-belső is.
#13:
Egyébként hol nincs a tórusznak görbülete? Nekem olyan görbének tűnik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!