Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha az Univerzum tágul, akkor...

Ha az Univerzum tágul, akkor mi lehet a határán? Anyag? Fal? Fény?

Figyelt kérdés
Azt mondjátok, hogy tágul. Akkor mègis mi határolja. Hermetikusan zárt. Kell lennie határnak feltève, hogy tènyleg tágul.

2017. okt. 25. 23:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Igazából azt sem tudjuk, hogy az univerzum véges-e vagy végtelen. Minden esetre az univerzum sokkal de sokkal nagyobb, mint annak az általunk belátható része, az ún. megfigyelhető univerzum. Hogy mi van a belátható részen túl, arra vannak elképzelések, de igazi közvetlen bizonyítékunk ezekre talán sohasem lesz.

Itt egy nagyon jó cikk a témában:

[link]

2017. okt. 26. 10:46
 12/17 anonim ***** válasza:
0%
Az univerzum vegtelenseget vagy vegesseget sosem fogjuk tudni elkepzelni. Ez nem azt jelenti, hogy nem letezik pl vegtelen, hanem inkabb azt, hogy vannak olyan dolgok, amik meghaladjak az emberi kepzeloerot. Tudunk hatarerteket szamolni a matematikaban, ha pl a vegtelenbe tart valami, de elkepzelni, felfogni ezt a vegtelent racionalisan nem tudjuk. Hasonlokeppen a vegesseget sem tudjuk elkepzelni abban az ertelemben, hogy utanna semmi ne legyen, meg ures ter sem. Mert az emberi ertelem azt mondja, hogy ha barminek vege van a terben, akkor utanna mindig van valami, ami azt hatarolja, meg ha ott legures ter is van, akkor az hatarolja. S probaljuk segitsegul hivni a labda peldajat, szemleltetven a vegtelen fogalmat egy dimenzion belul, de meg olyan dologgal nem talalkoztunk, ami csak egy vagy csak ket dimenzioba letezne. a matematika fogalmai absztrakt fogalmak, nem talkozunk sem ponttal sem egyenessel sem haromszoggel a vilagban, de a megismeresunket ezek az absztrakt dolgok viszont nagyon jol segitik, segedeszkozokkent szolgalnak. A vegtelenre csak kovetkeztni tudunk. Lehet, hogy a vegtelen az a vilagmindenseg viszonylataban egy nagyon termeszetes dolog, de emberi viszonylatban ez olyan valami, amit az agy nem tud megemeszteni. Legalabbis ugy tunik.
2017. okt. 26. 16:49
 13/17 dq ***** válasza:

#11 "Minden esetre az univerzum sokkal de sokkal nagyobb, mint annak az általunk belátható része, az ún. megfigyelhető univerzum."

Vagy jóval kisebb. Azt szokták mondani, hogy a görbülete kicsi és ebbõl adódik hogy az univerzum naagy (például ennél a kérdésnél a válaszok nagy része: [link] azonban ez ostobaság. Egy (lapos) tóruszon 0 a görbület, mégis véges méretű, nem kell hozzá nagy pozitív görbület.

Itt található hogy mit tudunk (mit zártunk ki már): [link] (nem sok)

2017. okt. 26. 22:33
 14/17 A kérdező kommentje:
Na van aki a tórusz szót is használja. Egyre èrdekesebb. Ezen az elven lehet állítólag ingyen energiát előállító reaktort kèszíteni.
2017. okt. 27. 08:34
 15/17 anonim ***** válasza:

#13:

Amennyire én értem a dolgot (nem vagyok kozmológus) az által hogy megtörtént az égbolt mikrohullámú háttérsugárzásának feltérképezése, tulajdonképpen bizonyítást nyert, hogy az univerzum lapos. (Értsd, kellően nagy skálán nincs görbülete). Ez a fluktuációk méretéből és távolságából adódik valahogyan.

Ez derül ki Ethan Siegel cikkéből is (link a #11-ben) és ebből az előadásból is.

[link]

Mondjuk Siegel cikkéből pont nem értettem hogy a mikrohullámú háttér fluktuációiból hogy következik a laposság, de Krauss előadásából igen. (csak régen néztem és már nem emlékszem :))

Köszi a wiki cikket, kicsit több időm lesz, megnézem.

2017. okt. 27. 08:39
 16/17 anonim ***** válasza:

Azért a tórusz nem fekete mágia, csak egy test:

[link]

Az úszógumi pl. tórusz alakú. Meg a felfújt bicikli-belső is.

2017. okt. 27. 08:45
 17/17 anonim ***** válasza:

#13:

Egyébként hol nincs a tórusznak görbülete? Nekem olyan görbének tűnik :)

2017. okt. 27. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!