Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 2db Cl atom miért csak egy...

2db Cl atom miért csak egy elektronpárral (egyszeres kovalens kötés) kapcsolódik egymáshoz?

Figyelt kérdés
Mindkét atomnak 7-7 elektronja van, így kapcsolódhatnának akár 2 vagy 3 elektronpárral is. Nyilván hülye kérdés, basic tudnivaló kémiából, de én évtizedekkel ezelőtt tanultam utoljára. Sorry. Köszönöm.

2017. okt. 23. 19:11
 1/8 EagleHUN ***** válasza:
100%

Nem az számít hogy mennyi elektronja van a külső héjon, hanem hogy mennyi kell ahhoz hogy telített legyen az adott héj. Ez a szám 1! Ennyire van a nemesgázoktól.

Azaz sokkal nehezebb lenne elérnie hogy eladja 7 elektronját és így legyen a külső héj telített, mint hogy felvegyen 1 -et az sokkal könnyebb!

2017. okt. 23. 19:18
 2/8 A kérdező kommentje:
Az ellenpélda a nitrogén. 5-5 elektron és háromszoros kovalens kötés. De miért, mitől függ?
2017. okt. 23. 19:18
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert ahhoz, hogy telítődjön az elektronhéj 8 elektron kell.

Ha már van neki 7, akkor már csak egy elektron kell.

További példák:

Az oxigénnek 6 elektron van a külső héján, így kétszeres kovalens kötéssel fognak kapcsolódni.

A nitrogénnek 5 elektron, az meg 3x-os kötést alakít ki.

A héliumnak teljesen telített a külső héja, így atomos állapotban marad.

Mindegyiknél 8-ra egészül ki.

2017. okt. 23. 19:19
 4/8 A kérdező kommentje:
EagleHUN értem, ez az alapinfó hiányzott ezek szerint a hiányos ismereteimből. Nagyon köszönöm.
2017. okt. 23. 19:20
 5/8 A kérdező kommentje:
Az elem molekuláknál akkor értem. A NO vegyület molekula esetén ez hogyan értelmezendő? N (5 elektron) O (6 elektron).
2017. okt. 23. 19:25
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

wikipedia:

"Telítetlen vegyület, emiatt a reakciókészsége nagy."

Könnyen átalakul NO2-re, aztán még tovább.

Ahhoz, hoigy az N2 és O2-ből NO legyen, az N2-ben és O2-ben lévő erős kötéseket fel kell szaggatni (pl a villámcsapás megteszi ezt), hogy egy kevésbé stabil molekula jöjjön létre.

2017. okt. 23. 19:54
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ugy, hogy a NO (mitrogen-monoxid) egy erosen oxidalodo vegyulet, felvesz plusz egy oxigenatomot es surgosen NO2 lesz belole. Viz jelenleteben saletromossav lesz belole (HNO2).

Amugy meg: [link]

2017. okt. 23. 19:55
 8/8 A kérdező kommentje:
Próbálom felfogni...azóta már igyekeztem más forrásokban is erről olvasgatni. Látom, az atom molekuláknál sokkal összetettebb ez a kapcsolódás téma a vegyület molekulák esetén. Nehéz mindent megérteni az alapismeretek hiánya mellett. Köszönöm a segítséget.
2017. okt. 23. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!