Miért mutat többet a mérleg ha ráugrok?
Én arra gondoltam, hogy amiért megváltozik az impulzus.
De ha pl ráejtek valamit, mennyi idő alatt változik meg az impulzus? dt->0? Ekkor végtelen erő hat?
Nem tudom mennyire érthető a problémám.
Valaki esetleg megoldaná ezt a feladatot, amit most találtam ki? Így lehet megérteném:
1kg tömegü testet ráejtek a mérlegre 1m magasról: mit mutat a mérleg?
A mérlegre erő hat, amikor ráállsz ez a súlyerő:
"A fizikában a súly az az erő, amellyel a test az alátámasztást nyomja vagy a felfüggesztést húzza."
Mi történik, hogyha egy test v>0 sebességgel nekiütközik a mérlegnek.
Mivel a test megáll, ezért a mérleg erővel hatott rá.
1 méter magasról leejted a testet, akkor az szert tesz v=g*t sebességre.
s=g/2*t^2 képlet alapján
t = gyök(2s/g)= gyök(0,2)=0,44s
v = g*t = 4,4 m/s
Azt kéne tudni, hogy mennyi idő alatt állt meg a zuhanó test. Ha mondjuk t' = 0,1s
Akkor a mérleg által kifejtett erő -44m/s^2 gyorsulás okozott a testnél.
Ehhez a mérleg F=m*a képlet alapján számolt mennyiségű erőt fejtett ki a testre.
De Newton 3. tv-e szerint a test is ugyanekkora erővel hatott a testre.
Ezt az erőt fogja mutatni a mérleg.
Ha megfordítjuk a kérdést:
Ráejted a testet a mérlegre, leolvasod a maximális kitérést. Abból tudod, hogy mekkora erővel hatott a mérleg a testre.
Ebből pedig ki tudod számolni, hogy mennyi idő alatt állt meg a test.
Itt két ismeretlen van: A mérleg által kifejtett erő, és az az idő, ami alatt a test megállt.
Ha a kettőből az egyiket tudjuk a másik kiszámolható.
Ha egyiket se tudjuk, akkor nem lehet megmondani, hogy mit fog mutatni a mérleg.
Mivel attól kezdve, hogy a test hozzáér a mérleghez a súlyerő szintén jelen van, azt hiszem, hogy a két erő összegét fogja mutatni a mérleg.
De ebben már nem vagyok teljesen biztos.
Gravitáció, súly, szabadesés. Becsapódás.
Ha van digital mérleged, üsd meg kiderül hány kilós az ütésed.
A mérleg annál nagObbat mutatt minél magasabbról ugrasz rá, és a súlyodtól is függ.
Oké ezeket értem
De a leírt feladatot valaki meg tudná oldani? Addig nem érzem, hogy érteném, amíg ezt nem tudom megoldani
Itt a számolás:
"v = g*t = 4,4 m/s
Azt kéne tudni, hogy mennyi idő alatt állt meg a zuhanó test. Ha mondjuk t' = 0,1s
Akkor a mérleg által kifejtett erő -44m/s^2 gyorsulás okozott a testnél.
Ehhez a mérleg F=m*a képlet alapján számolt mennyiségű erőt fejtett ki a testre. "
Ha t'=0,1s, akkor a lassításra kifejtett erő:
F=m*a = 1kg * 44 m/s^2 = 44N
Fs = m*g = 10N
A mérlegre 10N+44N = 54N erő hat, azaz 5,4kg-ot fog mutatni.
Másik, talán egyszerűbb számítás az energiával:
Ha 1 m úton 10 N erő (a súlya) gyorsította, akkor 10 Nm mozgási energiára tett szert.
Ha pl. 1 cm alatt (mondjuk benyomódás) állt meg, akkor nyilván 100* akkora erő, azaz 1000 N fékezte ÁTLAGOSAN.
Ez az elmélet. A gyakorlatban a mérlegtől függ, hogy kibírja-e az ütést, ill. ilyen rövid idő alatt képes-e mérni.
A mechanikus szerkezeteknek pl. jelentős idő kell a méréshez.
Köszi
Tulajdonképpen én is erre gondoltam, csak összezavarodtam a következő kapott feladat miatt:
Mélreg fölött elengednek 1 10kg-s kötelet. Mit mutat a ekkor a mérleg?
Ehhez is szükséges volna, hogy mennyi idő alatt fékezi le a kötelet? De az nincs itt megadva a feladatban
Arról még nem volt szó, hogy miért nem 0 idő alatt áll meg a test. Azért, mert a mérlegben van egy rugó, ami összenyomódik, ehhez idő kell. Minél erősebb a rugó, annál rövidebb úton és annál hamarabb áll meg a test, tehát annál nagyobb erőt fog mutatni a mérleg.
A köteles kérdésed így értelmezhetetlen. Ha egy mérleg felett elengedsz egy kötelet, akkor a mérleg 0-t fog mutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!