Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Pontosan mit jelent a pluszos...

Igabcsy kérdése:

Pontosan mit jelent a pluszos és a minuszos szemüveglencse?

Figyelt kérdés

Én eddig azt hittem, hogy az egyik a közellátáshoz (olvasás), a másik a távollátáshoz (állandó használatra) szükséges.

De nekem a napokban felírtak egy profeszionális lencsét amelynek a diptriái:

távollátáshoz: +1

olvasáshoz: +2,5

Akkor kiknek van szükségük a minuszos lencsére?

2010. máj. 24. 17:46
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én nem vagyok optikus, de annyi megmaradt belőlem a fizika óráról, hogy vannak szóró, és gyüjtő lencsék. Valószínűnek tartom, hogy a + - ezek megkülönböztetésére szolgál. Pontos információ:

Negatív, a köznyelv szerint "mínuszos" lencsék: a rövidlátás korrekciójára szolgálnak. Vastagságuk az optikailag aktív területen a legkisebb és nő a lencse pereme felé.

Pozitív, másképpen "pluszos" lencsék: a távollátás korrekciójára szolgálnak. A lencse közepe a legvastagabb, a széle felé vékonyodik.

2010. máj. 24. 18:02
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy + vagy - attól függ, hogy távollátó, vagy rövidlátó az ember. Tehát nem ugyanaz, mint az állandó és az olvasószemüveg. A + os azoknak kell, akik távolra nagyon jól látnak, de az olvasáshoz el kell tartani maguktól a papírt (rövid a kezük:-) A - os azoknak, akik közelre nagyon jól látnak, viszont a távolabbi dolgok már homályosak. Ettől független az olvasó és állandó szemüveg. Te távollátó vagy, és az olvasáshoz már túl rövid a kezed. Anyukámnak mindkettő - os. Nekem állandóra - os, olvasáshoz + os kell.
2010. máj. 24. 18:12
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Jelentsd be! Lehet!

De azt hiszem, elég, ha piros pacsit adsz neki, és másokat is arra kérsz!

Ami a kérdésedet illeti, megpróbálom minél egyszerűbben elmondani:

A +os lencsék nagyítanak, a -osak kicsinyítenek!

Aki távolra jól lat, de közelre nem, annak olvasáshoz van szüksége +os szemüvegre! Később ez általában romlani szokott, és távolra is +os szemüveget használnak, olvasáshoz meg meg erősebbet!

Ezzel ellentétben , akik -os szemüveget használnak, közelre gyengébbet, távolra erősebbet, ez a kor előrehaladtával javulhat annyira, hogy közelről szemüveg nélkül meglátja a bolha t...n a pattanást, távolra gyenge -os szemüveg szükséges. Ritkán az is előfordul, hogy arra sincs szüksége!

Ha szakszerűbb, konkrétabb választ akarsz, talán kérdezz meg egy szemorvost vagy optikust!

2010. máj. 24. 18:15
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2010. máj. 28. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!