Pontosan mit jelent a pluszos és a minuszos szemüveglencse?
Én eddig azt hittem, hogy az egyik a közellátáshoz (olvasás), a másik a távollátáshoz (állandó használatra) szükséges.
De nekem a napokban felírtak egy profeszionális lencsét amelynek a diptriái:
távollátáshoz: +1
olvasáshoz: +2,5
Akkor kiknek van szükségük a minuszos lencsére?
Szia!
Én nem vagyok optikus, de annyi megmaradt belőlem a fizika óráról, hogy vannak szóró, és gyüjtő lencsék. Valószínűnek tartom, hogy a + - ezek megkülönböztetésére szolgál. Pontos információ:
Negatív, a köznyelv szerint "mínuszos" lencsék: a rövidlátás korrekciójára szolgálnak. Vastagságuk az optikailag aktív területen a legkisebb és nő a lencse pereme felé.
Pozitív, másképpen "pluszos" lencsék: a távollátás korrekciójára szolgálnak. A lencse közepe a legvastagabb, a széle felé vékonyodik.
Jelentsd be! Lehet!
De azt hiszem, elég, ha piros pacsit adsz neki, és másokat is arra kérsz!
Ami a kérdésedet illeti, megpróbálom minél egyszerűbben elmondani:
A +os lencsék nagyítanak, a -osak kicsinyítenek!
Aki távolra jól lat, de közelre nem, annak olvasáshoz van szüksége +os szemüvegre! Később ez általában romlani szokott, és távolra is +os szemüveget használnak, olvasáshoz meg meg erősebbet!
Ezzel ellentétben , akik -os szemüveget használnak, közelre gyengébbet, távolra erősebbet, ez a kor előrehaladtával javulhat annyira, hogy közelről szemüveg nélkül meglátja a bolha t...n a pattanást, távolra gyenge -os szemüveg szükséges. Ritkán az is előfordul, hogy arra sincs szüksége!
Ha szakszerűbb, konkrétabb választ akarsz, talán kérdezz meg egy szemorvost vagy optikust!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!