Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a kvazár és...

Mi a különbség a kvazár és gamma-kitörés között?

Figyelt kérdés

Bocs ha buta kérdés, próbáltam utánaolvasni, de nem mindent értettem.

Tudomásom szerint a kvazár egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk egy kicsi kezdetleges galaxis közepén ami éppen "táplálkozik", és ez által energiát bocsát ki.

A gamma kitörés pedig szintén fekete lyuk "táplálkozásának" eredménye.

2017. aug. 11. 10:25
 1/5 Wadmalac ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen hasonló a dolog, de kvazárnak azt hívjuk, ami hullámzó erősségben, de folyamatosan produkálja a kisugárzást, a gamma-kitörés meg, hogy mondjam, alkalmi dolog. Konkrétan egy kvazár is tud gamma-kitörést produkálni.
2017. aug. 11. 10:31
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A kvazár az a "kvázi csillag", ami teleszópon úgy nèz ki, mint bármelyik normál csillag, de valójába egy szupermasszív fekete lyuk, ami hosszú ideig is fennállhat.

A gamma kitörès pedig sugárzás, amit általában csak egy felvillanás formájában èrzèkelünk, ès többnyire akkor keletkezik, amikor egy csillag hipernovakènt vègzi, ès a magja a robbanás következtèben összeroskad, vagy neutron csillag ütközèskor.

2017. aug. 11. 10:40
 3/5 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm :)

Ha már feljött szeretném megkérdezni, ez a hipernova robbanás miben más mint a szupernova?

Utóbbi tudom hogy fekete lyukat vagy neutroncsillagot ereményez, de a hipernova?

2017. aug. 11. 10:48
 4/5 Wadmalac ***** válasza:
100%
Ugyanaz, mint a szupernóva, csak még nagyobb csillagok esetén. Ilyenkor az összeomlás közvetlenül fekete lyukba történik és a nagy felszabaduló energia miatt borítékolva van a gamma-kitörés. Ez a "kisebb" szupernóváknál nem jellemző.
2017. aug. 11. 11:56
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2017. aug. 11. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!