Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nyáron a hőhullámok honnan...

Nyáron a hőhullámok honnan jönnek Magyarországra?

Figyelt kérdés

Mikor nyár van,és van olyan 25-28 fokos normális idő,egyszer csak jön pár napra egy hőhullám ami tart majdnem egy hétig aztán újra lehűlés. Ez egy nyár alatt megismétlődik kb. 6-7 alkalommal,utána nem tud,mert megjön az ősz. De míg nyár van ez játszódik le mindig. Nem tudja magát tartani a 30 fok alatti idő.

Ezt vettem észre.

Az is tény,hogy az utóbbi 2-3 nyáron pokoli forró hőhullámok jöttek tavaly is,tavalyelőtt is és eddig idén is. Tegnap pl. 38 fok is volt Nyíregyházán.

Honnan keveredik ide az a meleg levegő pontosan?

Gondolataim szerint Spanyol,Franciaország felől de mások az Arab Emirségeket említik. Van aki azt mondta,hogy egyenesen délről Afrikából.Már nem hiszek ilyen szóbeszédeknek.

Szerintetek honnan keverednek ide a hőhullámok?

Dél-nyugatról,Délről vagy valamelyik Délről valamelyik meg máshonnan vagy mindig egy irány felől?

2017. júl. 24. 16:42
 1/8 anonim ***** válasza:
67%

Nincs semmi szóbeszéd, meg azt hiszem, meg szerintetek.

A jelentésekben mindig bemondják, honnan érkezik, csak figyelni kellene.

Meg az én időmben még iskolai tananyag is volt földrajz oktatás keretében.

Ma már nem tanítanak ilyesmit?

2017. júl. 24. 16:49
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

"2017. július 17. 19:36

Újra jön a kánikula. Szerdától erősen melegszik az idő, országszerte tartósan 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Magyarországot ugyanis eléri egy afrikai légtömeg. "

[link]

stb...

2017. júl. 24. 17:45
 3/8 anonim ***** válasza:
44%
A lepontozók elmesélnék, miben tévedek az első válaszomban?
2017. júl. 24. 17:53
 4/8 A kérdező kommentje:

Biztos azért,mert nem arra válaszoltál amit kérdeztem,hogy segítenél,hogy honnan is jöhet,konkrétabban rámutatnál,hogy honnan hanem elkezdesz tanítgatni,hogy figyelni kéne a tévét meg iskolai tananyag volt.

Válaszoltál. Sőt jól válaszoltál ,csak nem arra amit kérdeztem.

Hagyjuk az iskolát ebben a kérdésben,mert akkor minden második kérdéseknél lehetne itt mondlgatni,hogy iskolába tanították stb.,valamint nem szoktam tévét nézni ,netezek,neten nem jellemző ,hogy megírnák hogy honnan jön,csak jön.

Tehát gondolom érted.

Én,ha válaszolok valakinek,mindig arra válaszolok (igyekszek válaszolni) ,amit meg szeretne tudni,hogy segítsek neki. Ha megkérdezne olyat,hogy 20+20 mennyi,nem azt írnám,hogy iskolába mit tanítottak,hanem azt,hogy "40" .

Tehát érted?

Én azért nem haragszom rád :)

2017. júl. 24. 18:10
 5/8 anonim ***** válasza:
12%

Kedves "figyelni kéne" 3-as, én azért pontoztalak le, mert a normális válaszadás helyett csak a prédikálásra futotta, na meg lehülyézted a kérdezőt egy olyan helyen, ami azért van, hogy kérdezzenek.

Amennyire figyelem a jelentéseket, legtöbbször délről, ritkábban délnyugatról, még ritkábban pedig délkelet felől érkezik a forró levegő, szóval én is kíváncsi lennék a válaszra (valakitől, aki ÉRT IS HOZZÁ és nem csak hallott valamit valahol).

2017. júl. 24. 18:24
 6/8 anonim ***** válasza:
79%

Pedig az elsönek van igaza, ugyanis a meleg nem mindig ugyanonnan jön, hanem a globális idöjárás határozza meg, hogy éppen honnan jönnek a különféle légáramlatok.

Erre nagyon jó pl a meteorológia internetes oldala, ahol a különbözö légköri friontok mozgása is jól követhetö.

2017. júl. 24. 19:30
 7/8 anonim ***** válasza:
80%

Nincs semmi szóbeszéd, meg azt hiszem, meg szerintetek.

A jelentésekben mindig bemondják, honnan érkezik, csak figyelni kellene.

Meg az én időmben még iskolai tananyag is volt földrajz oktatás keretében.

Ma már nem tanítanak ilyesmit?

Kérdező! Első vagyok. Hidd meg, bennem semmi, de semmi bántó szándék nem volt. De ha sértev érzed magad, én kész vagyok megkövetni téged!

Tudod, hatvan éves vagyok, s gyermektelen. De köröttem sincsenek nagyon iskolások. Ezért kérdeztem csupán, ma mit tanítanak az iskolában. Mi környezetismeret órán már elsőben tanultunk az időjárásról, s felső tagozatban, középiskolában is. Ezért volt számomra meglepő a kérdésed.

Nagy általánosságban:

– a forró légáramlatok Afrika felől érkeznek. Messzinek tűnhet, de néha még szaharai eredetű homokfelhő is eljut hozzánk. Többnyire száraz.

– hideg áramlatok északról, a Balti-térségből, vagy északkeletről érkeznek. Többnyire száraz

– nedves léáramlatok főleg az Atlanti-óceán irányából érkeznek. Az Alpokot elérve felemelkednek, lehűlnek, s csapadék formájában érkeznek hozzánk;

– keleti irányból ritkán várhatunk időjárást alakító áramlatot, s többnyire nedves.

Magyarország uralkodó széliránya északnyugati.

Azért írtam, hogy nincs itt szóbeszédről mit említeni, mert komoly tudományról van szó. Még akkor is, ha azt tapasztaljuk, nem jönnek be az előrejelzések.

Mi laikusuk, az időjárás jelentésből tudhatjuk, most éppen merről fúj. Mindegy, milyen információs forrást használsz. Ha az általad kedveltben nem találsz róla semmit, akkor az nem meteorológia oldal, csak vázlatosan átvesz valamit. A MET szokta írni.

Itt például térkép szemlélteti:

[link]

Amiket írsz országokat, olyant nem nagyon mondanak, mert a légköri jelenségek nem függnek elméleti határoktól. Így biztosan nem mondanak olyant, hogy a hidegfront Oroszországból érkezik.

Meglehetősen nagy terület ugyan, s éppen elő is fordulhat, de korrektebb pl. az, hogy az Ural felől.

2017. júl. 24. 20:26
 8/8 A kérdező kommentje:

Nem vagyok sértődős,nem is sértődtem meg.

Sőt . Örülök ennek a 20:26 - kor írt válaszodnak.

2017. júl. 24. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!