Galaxis vagy a csillag volt előbb?
Kizárólag hobbiból érdeklődöm a téma iránt. Eddig úgy tudtam hogy az ősrobbanás után nagyon hosszú idővel hatalmas csillagok jöttek létre, ami a tömegük miatt gyorsan leégtek, fekete lyukká "váltak", és idővel ezek az óriás fekete lyukak lettek a galaxisok középpontjai.
Most viszont olyat olvastam egy korábbi vászadótól hogy:
"Az ősrobbanás után, amikor kezdtek kialakulni az első galaxisok, akkor a galaxisok központi tartományai viszonylag hamar áldozatául estek a gravitációs összeomlásnak, és fekete lyukká váltak"
Itt meg úgy értem hogy az ősrobbanás után nem óriás csillagok hanem mindjárt komplett galaxisok jöttek létre, melynek középpontja az irdatlan tömeg miatt hamar áldozatául estek a gravitációs összeomlásnak, és fekete lyukká váltak.
De most akkor melyik? :)
Többféle modell-elképzelés is van, legutóbb pont magyarok is hozzájárultak.
Különféle számítások és modellek alapján pontosítva-újraszámolva eléggé lehetséges, hogy párhuzamosan folytak ezek a dolgok.
Illetve még mindig nem teljesen érthető, főleg újabb kutatások szerint, hogy hogy jöhettek létre ennyire hamar ezek és ennyire gyorsan ezek az objektumok. Például csak a gravitáció önmagában nem tűnik elégnek ilyen rövid időskálán.
Dávid Gyula előadássorozatait nézzed végig!
(Mondjuk vannak régiek is, amik óta némileg pontosítottak az ilyen-olyan modelleken)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!