Mi történik a világgal, ha elkészül az első magánkézben levő kvantum számítógép? Rögtön fel tudja törni az összes titkosítást, amit persze a kormány már kicsit hamarább megtesz.
Részletesen az, hogy 3000 éve nem a csatornát hanem az üzenetet titkosítjuk, és 50 éve nem kell ehhez találkozni sem.
És nem képzelem azt, hogy varázsütésre lesz a Föld minden elektronikus eszközével (kb 100 milliárd jelenleg, és egyre nő) titkosított csatornám amint megjelennek a nagyobb kvantumszámítógépek, abból a nagyon nyomós (és nagyon igaz!) tényből levezetve, hogy a védekezés mindig a támadás előtt járt.
Ja, és nem tekintek mágiaként azokra a dolgokra, amelyeknek a nevükben benne van a "kvantum" szócska.
Miért kell ezt :/
"Részletesen az, hogy 3000 éve nem a csatornát hanem az üzenetet titkosítjuk, és 50 éve nem kell ehhez találkozni sem."
És nehéz felfognod, hogy ez a helyzet esetleg változhat. Értem.
"És nem képzelem azt, hogy varázsütésre lesz a Föld minden elektronikus eszközével (kb 100 milliárd jelenleg, és egyre nő) titkosított csatornám" amint megjelennek a nagyobb kvantumszámítógépek, abból a nagyon nyomós (és nagyon igaz!) tényből levezetve, hogy a védekezés mindig a támadás előtt járt."
Az a titkosított csatorna egy teljesen hagyományos optikai kábel, a rajta küldött jelek mások, ettől lesz kvantumtitkosított.
"amint megjelennek a nagyobb kvantumszámítógépek"
A kérdező a kereskedelmi forgalmú, magánemberek által megvehető kvantumszámítógépekről kérdezett.
Mire idáig eljutunk, hasra ütéssel körülbelül még minimum ötször fog frissülni a világ net-protokoll rendszere.
" abból a nagyon nyomós (és nagyon igaz!) tényből levezetve, hogy a védekezés mindig a támadás előtt járt."
Gondolom fordítva akartad írni.
Támadás a védekezés előtt.
Csakhogy ez az olyan támadásokra igaz, amit nem lehet előre tudni. A kérdező meg már most ezen a problémán pánikol, úgyhogy kötve hiszem, hogy a világ számítástechnikai szakemberei az első tömeges banki lopásnál kezdenek majd foglalkozni a megoldáskereséssel.
"Ja, és nem tekintek mágiaként azokra a dolgokra, amelyeknek a nevükben benne van a "kvantum" szócska."
Én sem, inkább az, aki a "kvantumszámítógép" szóra máris világkatasztrófától retteg.
Az meg ugye mindenkinek tiszta, hogy az NSA meg hasonló szervezetek enélkül is röhögve törnek fel minden mai adatforgalmat, csak miért pont a faluszéli zokni janó szerelmes messenger üzeneteivel foglalkoznának?
Az tuti, hogy a nemzetvédelmi szervezetek abban a pillanatbanki fogják használni a kvantumszámítógép dekódoló képességeit, amint gyakorlatban használható lesz. Csak ez a mi életünkön állatira nem fog semmit változtatni.
Az biztos, hogy a banki (állambiztonsági, katonai stb.) adatküldésekre forradalmian új rendszerek fognak kelleni.
Nekik van is pénzük ezt kifejleszteni. Meg is fogják tenni IDŐBEN.
Aztán majd mi emberek is ebből profitálhatunk.
Teljesen értelmetlen a pánikolás és alaptalan a leostobázás, bár láthatóan te ezt okkal-ok nélkül rendszeresen megteszed. Téged minősít ám, nem engem.
"De ma még a kvantumszámítógép is sci-fi, most a kvantumszámítógép ott tart, mint a sima IC-sek mondjuk 1960-ban.
A fejlődéssel együtt fog fejlődni a védelem is.
Ezért írtam, hogy kár ezen pánikolni."
Ez tipikus fellengzős és hülye logika.
Azért mert volt a történelemben egy körülbelüli példa (illetve trend) valamire (és az alól is volt kivétel), még nem kell analógiásan természeti törvényt kreálni belőle. Hogy mi fog történni te sem tudod. Azért mert valamit értesz, nem kell úgy csinálni mintha az előrelátásban is mindenkinél okosabb lennél. A jóslások tekintetében egészen nagy tudósok is komolyan mellélőttek már.
Nem kell pánikolni, én sem mondtam, csak kérdeztem, mert érdekelnek a lehetséges kimenetelek és reakciók a társadalom és a technika részéről. És a kérdést szerintem komolyan kell venni. A kérdés egyáltalán nem triviális, ami a tudományos kutatások irányán is meglátszik, és egyesek tényleg komolyan veszik.
"Ez tipikus fellengzős és hülye logika."
Az a tipikus és fellengzős logika, hogy szövekörnyeeztből kiemelsz egy sort és azt kritizálod, miközben a többit vagy szándékosan nem veszed figyelembe vagy nem érted.
Tényleg ilyen nehéz megérteni?
Tényleg komolyan gondolja valaki is, hogy úgy fog forgalomba kerülni megvehetően minden kódot felnyitó szuperszámítógép, hogy arra előtte hadiipar, bankvilág, kormányok hírszerzése stb. nem csinál előre megoldást a védelemre?
Na EZ az iszonyat naivitás és hülyeség.
Ment a nagy pánikkeltés előre a Y2K-nél is, hogy majd hogy összedől a világ a 2000-es évváltástól, minden számítógép befosik a világon és mindmeghalunk.
És a világ IT-sei fel is készültek rá időben és lófax se történt, nem hogy katasztrófa.
A mai számítógépes világban a szakemberek előtt pontosan ismert a probléma és annak kivédésére ugyanúgy van idejük előre fejleszteni, mint ahogy magukat a kvantumszámítógépeket időbe kerül fejleszteni.
> Teljesen értelmetlen a pánikolás és alaptalan a leostobázás, bár láthatóan te ezt okkal-ok nélkül rendszeresen megteszed. Téged minősít ám, nem engem.
Ja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!