Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik a világgal, ha...

Mi történik a világgal, ha elkészül az első magánkézben levő kvantum számítógép? Rögtön fel tudja törni az összes titkosítást, amit persze a kormány már kicsit hamarább megtesz.

Figyelt kérdés
Ez teljesen összeomlasztja a világot? Se bankkártya, se e-mail, se semmi? Mert nyilván a kvantumkriptográfia megoldás lehet, de az csak ezután valamennyi idővel jöhet(ne) el a hétköznapokba.

2017. júl. 7. 14:30
1 2 3
 11/29 Mojjo ***** válasza:
@10: ajánlom, hogy ugorj neki még egyszer a beidézett válaszomnak. Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan, segítek szívesen. Aztán meglátjuk, úgy megy-e.
2017. júl. 8. 17:19
 12/29 A kérdező kommentje:

"Nos, a pániknak szóló parancs: mars vissza a palackba. Mi történik a világgal, ha elkészül az első atombomba? Ugye tudjuk, milyen káros, akkor most vége a világnak? Hetvenegy éve tudjuk, megtapasztalta a világ, hogy van atombomba. A világ most azon dolgozik, hogy szedjük szét, ami van. És vagy hatvan éve azon, hogy ne használjuk."

Ez egy nagyon hülye hozzászólás. Persze nagyon tipikus. A helyzet az, hogy a globalizált világban minennek sokkal nagyobb a rizikója, persze a védekezés is hatékonyabb lehet, de a fluktuáció/variancia sokkal nagyobb lehet. Eddig szerencsénk volt, de bármikor lehetett volna egy véletlen baleset, egy elmebeteg, egy pszichopata, egy hibás tudományos eredmény rossz időben és rossz helyen. Eddig viszonylag szerencsénk volt, de volt Csernobil emberi hibából, voltak nagy járványok, és bár eddig szerencsénk volt, hogy mi magunk nem szabadítottunk ki komoly emberi vírusokat, kártékony módosított baktériumokat, ehhez elegendő egyetlen természeti csapás, vagy emberi hiba. A másik aggasztó dolog, hogy a politika környezet, a közelgő válságokkal egyébként valószínűleg összefüggően, manapság egyre több helyen termel ki furcsa elmebeteg alakokat, Duterte, Trump, stb. de nem is kell az országból messze elmenni. Voltak már elmebeteg pszichopata diktátorok, de volt egy rövid korszak, hogy ezektől távol tudta tartani magát a világ, de most sajnos egyáltalán nem valószínűtlen, hogy egyre több probléma jön, és egyre több ilyen alak kerülhet hatalmora a világ különböző részein. Kicsit eltértünk a témától, nem riogatni akarok, és bár reálisnak tartom amiket mondok, de nem ez a lényeg, hanem általánosan van baj az érveléssel. Mert a történelemben eddig szerencsénk volt, mert egyrészt nem sok olyan példát tudsz mondani, mint az atombomba, és akkor még nem volt olyan globalizáció, meg egy csomó más dolog és a szerencse is segített minket, viszont egyre több ilyen dolog jöhet a globalizált világban, mégpedig a technika fejlődésével felfoghatatlanul gyorsan, mert az agyunk lineáris fejlődésben gondolkodik, miközben exponenciálisan fejlődünk. Én kutató tudós vagyok, és még a saját szakterületemen is megdöbbenek régebben évről-évre, de ma már hétrő-hétre, hogy milyen eredmények vannak. Az egyénnek a gondolkodása már nem tudja követni a teljes társadalom és technika fejlődését és azt reálisan előrevetíteni, pláne nem a komplex problémákat. És ezt elintézni egy annyival, hogy máskor is megoldottuk, felelőtlenség és hülyeség. Logikailag is hibás. De nem én vagyok az egyedüli, aki ezt mondja.

2017. júl. 8. 17:20
 13/29 A kérdező kommentje:

"Vagy ha úgy gondolod, hogy az első személyi kvantumszámítógépet 20-30 év múlva fogják kidobni a piacra"

Én pont nem arról az időpontról írtam, amikor piacra dobják. Akkor nyilván már meg lenne oldva az ezzel kapcsolatos összes probléma.

Én arról beszélek, amikor egy magánszemély, vagy a titkosszolgálat még ezelőtt hozzáférést kap egy kis gépidőhöz kontrolálatlanul, akár csak 1 másodperchez. Vagy mondjuk egy milliárdos saját maga csapatával fejleszt, vagy megvesz egy egész ezzel foglalkozó céget, stb.

2017. júl. 8. 17:23
 14/29 Wadmalac ***** válasza:

Kicsit elgondolkodhatnál, miért nem kapsz több választ.

Mindenkit lehülyéztél, akinek eltér a véleménye a tiedtől.

Ha csak nagy bólogatást vagy tapsvihart vársz a felvetésedre, ne ide írj.

2017. júl. 24. 11:11
 15/29 A kérdező kommentje:
nemigazán volt érdemi értelmes válasz, nekem legalább van véleményem
2017. júl. 24. 21:00
 16/29 Wadmalac ***** válasza:
57%

"nemigazán volt érdemi értelmes válasz"

De, volt épp elég.

Éppen arról, hogy a felvetett problémád fiktív és irreális, csak nem vagy hajlandó belátni.

2017. júl. 25. 07:39
 17/29 dq ***** válasza:

Ha jól értem, kell egy még erősebb (nyilvános kulcsú) titkosítás, amelyet a kvantum számítógép sem tud feloldani.

Ilyen egyelőre nincs?

De igen, azon nyomban minden üzenet nyilvános lesz, minden aláírás megbízhatatlan. Minden létező biztonsági rendszert le kell majd cserélni. (banki rendszerek, e-ügyintézés, vagy csak alapvető böngészés)

2017. júl. 26. 18:01
 18/29 dq ***** válasza:

[link]

Szvsz nagyot fog szólni, ha ezek megjelennek a piacon. Talán az oprendszert is cserélni (frissíteni) kell majd, nem csak a programokat. (meg nem mondom hogy a Linux vagy a Windows épít-e az RSA megbízhatóságára, de elég valószínűnek tartom)

2017. júl. 26. 18:16
 19/29 anonim ***** válasza:
Kantumszámítógépet akarok ! ...
2017. júl. 26. 18:37
 20/29 Wadmalac ***** válasza:

"Ha jól értem, kell egy még erősebb (nyilvános kulcsú) titkosítás, amelyet a kvantum számítógép sem tud feloldani.

Ilyen egyelőre nincs?"

De van, éppen kvantumalapú. Nem simán kódot tartalmaz, hanem az adatküldéssel együtt kvantumkapcsolat létesítésével CSAK az összefonódott részecskékkel összekötött két gép tudja egymás üzeneteit kezelni.

Szóval nem egy megfejthető kódról van szó, hanem olyan kvantumosan "védett vonalról", amit lehetetlen más gépen meghackelni.

Hát persze ma lehetetlen.

De ma még a kvantumszámítógép is sci-fi, most a kvantumszámítógép ott tart, mint a sima IC-sek mondjuk 1960-ban.

A fejlődéssel együtt fog fejlődni a védelem is.

Ezért írtam, hogy kár ezen pánikolni.

2017. júl. 27. 07:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!