Mikor van pontosan dél Magyarországon? Pontosabban Budapesten? Hány perc különbséggel delel a nap az ország két végén?
> Mikor van pontosan dél Magyarországon? Pontosabban Budapesten?
Ez nem egy fix időpont, naponta változik. Most így egy Google keresés első találataként: [link]
(A téli-tavaszi időszámítást is figyelembe kell ugye venni.)
> Hány perc különbséggel delel a nap az ország két végén?
Ez könnyen – minimális pontatlansággal – kiszámítható arányossággal. A delelés időkülönbsége úgy aránylik a 24 órához, mint Magyarország szélessége (fokban) a 360°-hoz.
A legnyugatibb pont a keleti szélesség 16,114°-ára esik, a legkeletibb pont a keleti szélesség 22,898°-ra. A kettő különbsége 6,784°
∆t / 24 óra = 6,784° / 360°
∆t = 24 óra * 6,784° / 360° = 0,452267 óra = 27,136 perc
> Gyk:: akkor van dél amikor a legmeredekebb szögben, és pont délről süt a nap.
Ez a két dolog az, ami nem feltétlenül esik egybe. (Ezért is változik a delelés időpontja.) A Nap delelőpontja az év különböző napjain: [link]
Maradjunk annál, hogy a delelés akkor van, mikor a Nap a megmagasabb szögben látszik az égbolton, azaz a legmeredekebb szögben süt.
Köszönöm a válaszokat ! ( zöldpacsi)
Maradt még kérdésem, ha visszanézel...
[link] figyelembe veszi a nyári időszámítást ?
"Ez a két dolog az, ami nem feltétlenül esik egybe." ezt nem értem ... , mi okozza , hogy nem esik egybe ?
A kérdezett link figyelembe veszi a nyári időszámítást.
Eddig azt gondoltam, hogy delelés egy fix időpont. A [link] szerint ez július 27-én lassan növekszik majd novemberig visszafelé megy . Ezt mi okozza ?
Az éves hat óra sietés egy irányba tolná , esetleg a föld lapossága ? vagy csak imbolyog keringés közben a bolygónk ?
A fő oka, hogy úgy mérjük az időt, mintha körpályán, egyenletes sebességgel keringene a Föld a Nap körül.
Ehhez képest a pálya ellipszis alakú, a keringési sebesség pedig változik attól függően, hogy a pályán belül épp hol jár. Szóval a pálya különböző részein nem ugyanannyi idő fog eltelni a következő delelésig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!