Melyik állat van a legmesszebb az embertől? Melyik élőlény?
A fiam kérdezte. Szerintem az állatok közül az amőba, vagy valamelyik másik egysejtű, de az élőlények közül gőzöm sincs. Archeák esetleg?
A távolságot nem térben kérdezte, hanem fejlődéstanilag.
Az amőbák már az öt ország felosztásban sem az állatok országába, hanem a protisztákéba kerültek. Amúgy meg a jelenlegi felosztásban van saját országuk: amőbák országa.
A kérdésre válaszolva: az álszövetes állatok között keresgélj. Szivacsok, korongállatkák. Rendszertanilag ők vannak a legmesszebb.
Ahogy, Mojjo írta, manapság már az állatok közé csak többsejtűeket sorolnak (épp azért, mert az egysejtűek rokonsági viszonyai igazából egész mások, mint korábban gondolták). A többsejtű állatok közül valóban nagyon jó jelöltek a szivacsok és korongállatkák, ahogy Mojjo is írja, bár hadd jegyezzem meg, hogy újabban több kutatás is azt mutatja, hogy a bordásmedúzák még távolabbi rokonságban vannak tőlünk.
Egyébként ha a heterotróf egysejtűeket nézzük, az újabb evolúciós (filogenetikai) vizsgálatok alapján például a csillósok sokkal távolabbi rokonaink, mint az amőbák (és kábé hasonló fokú rokonságot mutatnak, mint a szemesostorosok (Euglenák), vagy akár a növények).
Az élőlények közül a legtávolabbi rokonságot a (valódi) baktériumok mutatják, az Archaeák közelebbi rokonságban vannak az eukariótákkal, mint a baktériumokkal. (Már ha a sejtmagi DNS-t nézzük, hiszen a mitokondriumok nyilván a baktériumokkal mutatnak közelebbi rokonságot.)
Léteznek olyan élőlények, amelyek a kromoszóma leolvasáshoz nem a szokásos 3-as kódot használják, hanem 2-es vagy 4-es kódot.
Szerintem ők állnak a létező legtávolabb az embertől (meg minden más élőlénytől is).
"Léteznek olyan élőlények, amelyek a kromoszóma leolvasáshoz nem a szokásos 3-as kódot használják, hanem 2-es vagy 4-es kódot."
Ha léteznek is ilyen élőlények, jelenleg biztosan nem ismerünk egyet sem (sőt vírust sem). Egyébként is elég valószínűtlen, mert a genetikai kód csak nagyon kis változatosságot mutat. Mellesleg a 2 bázisból álló kód amúgy is kevés volna 20 aminosav kódolásához (legalábbis a "hagyományos" módon biztosan).
Annyi igaz, hogy egyes elképzelések szerint a jelenlegi három bázisos kód eredhet kétbázisosból, de tudtommal erre sincs egyértelmű bizonyíték.
Szóval nem tudom, honnan vetted ezt, de jó volna, ha nem írnál be egy olyan dolgot tényként, ami a tudomány jelenlegi állása szerint nem igaz. Megjegyzem, egyszer már beírtad ezt egy kérdéshez, ahova ugyanígy megírtam, hogy ez miért nem igaz, de látom, sok értelme volt.
Sajnos még mindig nem tudom, hogy hol olvastam ezt már jó régen, keresni meg teljesen reménytelen.
Eleve a keresésre az első találat egy bioenergetikus oldal... vagy pedig milyen kulcsszót javasolsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!