Mit jelent ez a matematikai kifejezés?
a (mod m)
Ez azt jelenti, hogy a-nak m-mel vett osztási maradéka?
Jobb lenne látni a teljes kifejezést. Mert ha pl. ilyen:
x ≡ a (mod m)
akkor ez az egész egy kongruenciát jelent. (Persze az is csak maradék...)
Szóval tudsz mondjuk egy képet mutatni az egészről?
Igazából két dolgot nézegettem, a kongruenciát, és a hast-elést, utóbbi az informatikával kapcsolatos. Egyszerűen nem tudtam a jelöléseket. Amúgy itt:
Akkor tehát 4 (mod 7) = 4
Ez így helyes?
és 9 (mod 7) = 2
Ez így jó?
Amit így kiokoskodtam eddig a wikipédia link alapján a kongruenciáról, hogy:
14/6 = 2 maradék 2
hozzáadok hatot
20/6 = 3 maradék 2
Ugyanannyi a maradék, mert az osztó többszörösét adtam az osztandóhoz. Ebben az esetben viszont igaz az is, hogy:
20 = 1*6+14
Számokkal leírva:
6|20-14
ebből következik, hogyha
a = 20, b = 14, m = 6
k = pozitív egész szám:
akkor:
a = k * m + b
Ez végülis annyira nem bonyolult.
> Akkor tehát 4 (mod 7) = 4
> Ez így helyes?
Ez még nem kongruencia, csak sima maradékos osztás. Ezt én így írnám inkább, zárójel nélkül:
4 mod 7 = 4
A kongruencia mondjuk ilyen:
12 ≡ 19 (mod 7)
és itt a zárójeles mod 7 mindkét oldalra vonatkozik, nem csak a jobb oldali 19-nek az operátora. A három vonalas egyenlőségjel a kongruencia jele, együtt a zárójeles (mod 7)-tel. Azt jelenti, hogy a bal és jobb oldal (vagyis a 12 és a 19) ugyanabban a maradékosztályban van, magyarul 7-tel osztva mindkét oldalt a maradékok megegyeznek. Tök mindegy, mi a maradék, a lényeg, hogy egyforma.
Kedves Bongolo!
Rendkívül értékelem a válaszodat, ugyanakkor felhívnám szíves figyelmedet arra, hogy az általad leírtakat már egy példával illusztráltam az előbbiekben, miszerint:
"Amit így kiokoskodtam eddig a wikipédia link alapján a kongruenciáról, hogy:
14/6 = 2 maradék 2
hozzáadok hatot
20/6 = 3 maradék 2
Ugyanannyi a maradék, mert az osztó többszörösét adtam az osztandóhoz. Ebben az esetben viszont igaz az is, hogy:
20 = 1*6+14
Számokkal leírva:
6|20-14
ebből következik, hogyha
a = 20, b = 14, m = 6
k = pozitív egész szám:
akkor:
a = k * m + b
Ez végülis annyira nem bonyolult."
A legjobbakat!
OK, rendben, bizonyára nem írtad le az egésznek az elejét, azért nem jöttem rá, hogy nem csak maradékos osztást csinálsz, hanem (ha jól értem) akkor a "14 ≡ 20 (mod 6)" azonosságról láttad be, hogy azonosság. Jól láttad be.
Amit az azt megelőző hozzászólásban írtál, az viszont nem jó, mert olyat, hogy "4 (mod 7) = 4", ilyet nem írunk. Olyat se írunk, hogy (4 (+ 7) = 11". Zárójel nélkül írjuk mindkettőt.
Az előző válaszomban ezt finomabban próbáltam megfogalmazni, hogy "én másképp írnám", de valójában nincs olyan jelölés. Olyan van csak zárójelesen, hogy "a ≡ b (mod c)".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!