Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi vagy ki irányítja az...

Mi vagy ki irányítja az univerzumot?

Figyelt kérdés
2017. máj. 25. 22:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Függetlenül ki miben hisz, az univerzum működését a fizikai állandók határozzák meg. Ezek bármelyikének változása, egy új univerzumot eredményezne. [link]
2017. máj. 26. 07:43
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Bocsika ezt akartam: [link]
2017. máj. 26. 07:47
 13/21 anonim ***** válasza:
69%
Rozsámák az alagsori kocsmából.
2017. máj. 26. 08:17
 14/21 anonim ***** válasza:
Rozsomák, na.
2017. máj. 26. 08:18
 15/21 Tislerics Máté ***** válasza:
100%

A tudomány jelenlegi állása szerint, semmi sem indokolja egy (tudattal rendelkező) irányító tevékenységét.

Az irányítás maga is alapvetően egy intelligens entitás műve "kéne" hogy legyen, de erre utaló jelek (még) nincsenek feltárva.

Természetesen az is lehet, hogy nincs semmi tudatosság az univerzum egészében. Az ember persze működéséből fakadóan értelmet lát a dolgok mögött. Ez elkerülhetetlen fajunk fennmaradása szempontjából. Ha semminek sem látnánk értelmét, egyszerűen nem lenne kedvünk szaporodni, meg úgy alapvetően az életben-maradás is érdektelen lenne számunkra. Az ember azonban látja értelmét a létezésnek. Könnyen lehet, hogy ez csak egy emberi sajátosság. Az értelme a dolgoknak pedig csak illúzió. Nem állítom, hogy ez így van, de ha a realitások talaján akarunk mozogni, ezt feltétlenül figyelembe kell venni...

Maga az univerzum az ősrobbanás óta, egyértelműen egy kaotikus rendszernek tűnik. Hangsúlyozom: TŰNIK! Jogos a feltételezés tehát, miszerint az univerzumot valóban csak a természeti törvények "irányítják"...

2017. máj. 26. 10:52
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Kedves # 4-es!

A #3-as válaszom kapcsán két dolgot állítottam:

- 1, Nincs szükség irányítóra: Ezt most Tislerics Máté # 15-ben szépen kifejtette.

- 2, Laikusok (és ID-sek) számára úgy tűnhet, hogy a mi értelmezésünk szerint a Világegyetem, az élet és az élőlények változatosságának kialakulása egy rendkívül valószínűtlen folyamat, főleg, ha erre a "véletlen" kifejezést használjuk.

Azonban "a véletlenek nem is oly véletlenek": nem azonos a valószínűsége a folyamatoknak, ha beletekintünk a részletekbe, azt látjuk, hogy számtalan út (mondjuk pl. a DNS keletkezéséhez) valószínűbb, mint a másik.

Másképpen: az ID-sek által olyannyira emlegetett rendkívül kicsiny valószínűségek (DNS létrejöttére, élet létrejöttére) ha a részletekbe beletekintünk, nem is oly alacsony valószínűségűek.

2017. máj. 26. 11:41
 17/21 Vree ***** válasza:
76%

(Elég sokat elárul a hívők műveltségéről, hogy a természeti törvényt csökönyösen véletlennek hívják...)

A magam részéről azt tudom mondani: ügyelj, vigyázz, hogy ne tegyél fel olyan kérdést, ami tartalmazza önmaga válaszát. Vigyázni kell az indokolatlanul eleve eldöntöttnek vett alapfeltevésekkel.

Kérdés:

Mi vagy ki irányítja az univerzumot?

Az én visszakérdésem:

Miért, IRÁNYÍTJA valaki vagy valami az univerzumot? (Honnan vesszük az ötletet/mivel tudjuk bizonyítani, hogy a mindenség összes szereplője visszavezethető, leegyszerűsíthető valamilyen központi irányításra? Miért ne tekinthetnénk például sok kisebb autonóm, független entitás és folyamat összességének?)

2017. máj. 26. 12:40
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Én nem állítottam azt, hogy valami irányítja. Inkább akkor úgy kellett volna kérdeznem, hogy mi a magyarázata az univerzum működésének ugye..

2017. máj. 26. 12:47
 19/21 anonim ***** válasza:

Öhömn, nos, önön maga! :D.

Az emberiség ezer éveken keresztül keresi erre a kérdésre a választ... S talált is rengeteg törvényszerűséget. Ezeket szépen finomította, a téveseket kiszelektálta, és bezony, egyre inkább sikerült a dolgok mélyére látni. De ez a folyamat ma is tart, s jó ideig tartani is fog még.

2017. máj. 26. 12:55
 20/21 anonim ***** válasza:

SZVSZ: Gravitacio, gyenge es eros magero :) Ez az oka szinte mindennek. A tobbi mar csak ido kerdese :)

SZSVSZ Vege :)

2017. máj. 27. 09:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!