1 ezrelékes véralkoholszint hány ml tiszta alkoholnak felel meg?
Az attól függ, hogy mekkora emberben.
De átlagban 5 liter vére van az embernek, ennek 1 ezreléke, az 5 ml.
De, hogy lehet 1 ezrelék 5 ml?
2 ezreléktől már be lehet rúgni, ami e szerint 10 ml.
Kb 2 deci sörben van ennyi.
Most ez, hogy van?
Nagyon egyszerű.
A sört általában nem infúzióként fogyasztják, tehát nem kerül bele az egész egyszerre a vérbe. Lassan szívódik fel, közben bomlik is le ráadásul a vizelettel is távozik valamennyi.
Egy korsó sörtől kb. 0,1-0,3 ezrelék lesz a véralkoholszinted, amit meg sem érzel.
De ha egy korsó sör alkoholtartalmát (~25 ml) befecskendeznéd az ereidbe, az már 5 ezrelék lenne, ami már súlyos alkoholmérgezés, ami akár halálos is lehet.
Ja, akkor értem.
Köszönöm.
De hát végül is, ha megiszok 5 sört vagy 5 felest (~5x25ml= ~125ml), akkor lehet 2,5 százalékos véralkoholszint is, de ezek szerint nagyban számít a felszívódás gyorsasága.?
De 5 feles ~125 ml végül is ugyanúgy bekerűk a vérbe, főleg a pálinka elég gyorsan üt.
Mégbezt nem értem.
Nagyon nem fognak elveszni az arányok.
125 ml tiszta, olyan hűde gyorsan nem fog lebomlani.
Abbanbaz esetben 2,5 százalékos véralkoholszintje lesz valakinek?
De most jövök rá h mégsem nagyon értem.
1 feles ~25ml tisza. Ez a mennyiség 5ezrelék viszonylag gyorsan max 0.5, 1 óra alatt felszívódik közben egy óra alatt 0,2 ezrelék lebomlik így, olyan mint, ha 4,8 ezrelekes véralkohol szint lenne, míg egy szonda csak 0,2-0,4 ezreléket jelezne.
Most, hogy van ez kom?
Természetesen a felszívódás sebessége is sokat számít (lásd: ha éhgyomorra iszol), de a fentiekben a matek elsősorban azért nem jön ki, mert az alkohol nem csak a vérbe kerül be, hanem a test összes vízterébe (sejtplazma, sejtközötti állomány, stb.). Így amikor a vér alkohol koncentrációját számolod, nem a vértérfogatra kell vetíteni, hanem a test teljes vízmennyiségére (kb. 50 l).
Ha még pontosabban érdekel:
Így azért kicsit reálisabb adatok jönnek ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!