Kihalt állatok feltámasztása?
Elméletileg lehet klónozni kihalt állatokat (ha elég ép a DNS). Tegyük fel hogy sikerül, és mondjuk születik egy egészséges mammut. Hogyan szaporodna? Annyit kéne klónozni, hogy elkerülhetőek legyenek a genetikai betegségek? Vagy lenne valami módszer ezek kiküszöbölésére?
Tudom, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy megtörténne, csak érdekel a téma.
Tévedsz, múltkor volt róla egy cikk, hogy ha minden jól megy, jövőre vagy jövő után megszületnek az első mammutbébik...
Engem inkább az aggazt, hogy ezeket az állatokat hová fogják majd tenni? A mammut kb 3x akkora volt, mint egy elefánt, nem tudom elképzeni, hogy az állatkeri kifutón jól érezné magát - viszont a természetbe visszaengedni sem lenne célszerű, mert összeomlana tőle a jelenlegi ökoszisztéma, és bár nyernénk egy mammutot, más fajok kihalását okoznánk ezzel.
"Hogyan szaporodna?"
Elhiszed, hogy ez már nagyon picike gond, ha ott az élő állat?
Pl. rögtön lehet klónozni is.
De a DNS a halál után már pár óra alatt sérül, szóval nem létezik olyan, hogy "elég ép" DNS. Az már roncs, akármit is találnak.
Azt próbálják összerakni a rengeteg, KÜLÖNBÖZŐKÉPPEN törött DNS-ből, hogy milyen lehetett az eredeti. Szuperszámítógéppel dolgoznak.
De ha megvan, akkor még mindig nem létezik ilyen DNS! Akkor azt pl. génsebészettel kell összerakni.
Kedves kérdező!
Amennyire tudom, jelenleg nem egy az egyben szeretnék klónozni a mamutot azok a kutatócsoportok, akik ezen dolgoznak, hanem az a cél, hogy úgy módosítsák az ázsiai elefánt sejtjeinek DNS-ét, hogy annak mamutszerű tulajdonságai legyenek. Ha ez sikerül, ilyen sejtekből hoznának létre "mamut" egyedeket. (Elvileg a tényleges klónozás sem kizárt, de sokkal nehezebb, és nem is biztos, hogy praktikus.)
"De a DNS a halál után már pár óra alatt sérül, szóval nem létezik olyan, hogy "elég ép" DNS. Az már roncs, akármit is találnak.
Azt próbálják összerakni a rengeteg, KÜLÖNBÖZŐKÉPPEN törött DNS-ből, hogy milyen lehetett az eredeti."
Egyrészt azért ideális körülmények között viszonylag sokáig megmaradhat a DNS. Másrészt kár múlt időt használni: pár éve már sikerül megszekvenálni egy (pontosabban két) mamut teljes genomját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!