Hány napig tart egy nap a naprendszerünkben?
Ha komoly a kérdés (vagy ha valaki idetéved), akkor olvasnivaló:
Nos. Megfigyelésink, méréseink alapján – hibahatáron belül – egy nap egy napig tart. Meglepő módon egy óra is egy óráig tart, sőt egy hét is egy hétig tart, egy perc egy percig, egy hónap egy hónapig. (Ez olyan csodálatos és valószínűtlen egybeesés, ami lehet, hogy a teremtéselmélet végső bizonyítéka lesz idővel.)
Az évekkel már van egy kis problémánk. Bár modernkori megfigyelésünk szerint egy év – teljesen analóg módon – egy évig szokott tartani, de van történelmi adatunk, ami alapján feltételezhető, hogy régebben volt ez alól kivétel. Az Anglia és Franciaország között zajló százéves háború 116 évig tartott. Bizonyos értelmezés szerint ez azt jelenti, hogy az adott időszakban egy év átlagosan 1,16 évig tartott, de más értelmezések szerint 0,862 évig. Ebben a kérdésben még megoszlanak a vélemények.
Addig oké, hogy naprendszer.
De melyik bolygó?
Gondolom, az tiszta, hogy a "nap" fogalma egy, az űrben keringő égitesthez kötődő fogalom.
Ha mondjuk én kimegyek űrsétára, szembe helyezkedem a nappal, majd elkezdek másodpercenként két fordulattal piruettezni, akkor az én napom fél másodpercig tart (valószínűleg maximum két lokális hétig bírnám csak behányás nélkül).
> De melyik bolygó?
Egyébként teljesen mindegy. A mérendő időtartam – egy nap – jelentsen ez a fogalom bármit is, megegyezik azzal az időtartammal – egy nap –, amit mértékegységül választottunk, így bármelyik bolygón egy nap, az pontosan egy napig tart. Akkor is, ha egy nap az egy földi napot jelent. Akkor is, ha egy nap az adott bolygó tengely körüli forgásának időtartamát jelenti.
A kérdező nem a Naprendszerről kérdezett, hanem a naprendszerről, vagyis a hétfő, kedd, szerda stb. is 1 napig tart.
(Persze ettől még nem lesz több értelme a kérdésnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!