Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a spin? Valaki el tudná...

Mi az a spin? Valaki el tudná magyarázni érthetően?

Figyelt kérdés
Mindent elolvastam már, amit a spinről írtak interneten, de sehol se értettem meg. Valaki segítsen!

2017. ápr. 26. 18:22
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Igen. Nekem sem bonyolult. De ez mindenkire nem igaz.

Másfelől arról tényleg lehet beszélni, hogy a kutya harap-e. Hogy azonban miért harap, miféle fiziológiai folyamatok zajlanak közben, és hogy mitől is kutya a kutya, nos arról kicsit nehezebb beszélni. Legalábbis szabatosan.

Másfelől. A kérdés az, mit céloz a kritikánk. Mert a minőségét az adja. Ezen túl szép estét.

2017. ápr. 30. 19:16
 12/15 A kérdező kommentje:
akkor most tényleg nincs olyan konkrét részecskéken megnyílvánuló tulajdonságbeli eltérés a feles és egész spinű részecskék között?
2017. máj. 1. 11:06
 13/15 dq ***** válasza:

A feles spinű részecskéket fermionoknak hívjuk. Teljesül rájuk a Pauli elv, nem létezhet két részecske az univerzumban, amelyeknek ugyanaz az összes kvantumszámuk. Többek között nem lehet két ilyen részecske ugyanott.

A fermionos anyag (proton, neutron, elektron) összenyomhatatlan, áthatolhatatlan.

Az egész spinű részecskékre (pl foton) nincsen ilyen szabály, simán lehet akárhány foton egy helyen és időben. Simán áthatol két, vagy akárhány fénynyaláb egymáson.

Ez benne van a wikiben is, amúgy.

2017. máj. 1. 11:22
 14/15 A kérdező kommentje:
Igen tudom, de ez nekem csak úgy volt érthető ha a bozonoknak nincs tömegük, de azóta kiderült hogy mégis csak van (pl. fotonnak), csupán rettenrően kicsi az értékük. Tehát nem 100% energiából vannak.
2017. máj. 2. 11:00
 15/15 dq ***** válasza:

> a bozonoknak nincs tömegük, de azóta kiderült hogy mégis csak van (pl. fotonnak)

Amennyire én tudom, nincs a fotonnak tömege.

Elképzelni sem tudom, hogy hogyan kapcsolódik a fejedben az elképzelés során az 1/2-es spinszám, a Pauli elv és a tömeg. (Az enyémben nem kapcsolódnak.)

2017. máj. 2. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!