Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki el tudná magyarázni...

Valaki el tudná magyarázni nekem érthetően, hogy mi is az a Michaelis-Menten modell és hogyan következtetünk belőle az enzimek sebességére?

Figyelt kérdés
2015. jún. 18. 12:36
 1/3 anonim ***** válasza:
Én biztosan nem, mert amikor tanították, már akkor sem értettem.
2015. jún. 18. 13:23
 2/3 A kérdező kommentje:
Igazából azt már felfogtam, hogy van egy enzim komplexünk és annak keletkezési sebessége ha összhangban van, ugyanannyi mint az ES bomlása termékké és enzimmé vagy szubsztráttá és enzimmé akkor beáll a steady-state állapot. Ilyenkor az ES koncentrációja állandó. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy van két barátom, nekem van tíz csokim naponta adok az egyik barátomnak két csokit, a másik barátomnak hármat, és ahhoz, hogy nekem folyamatosan tíz csoki legyen a tulajdonomban, valakinek adnia kell nekem öt csokit abban a pillanatban, ahogy én kiosztok 2+3 csokoládét a barátaimnak. De ha mondjuk az a valaki nem ad nekem ötöt, csak négy csokit, mikor én kiosztok ötöt, akkor az én csokijaim száma csökken(akár csak az ES komplex koncentrációja) és összesen kilenc lesz csokim lesz, ami 10% veszteséget jelent, tehát a csokielvesztési arányom 0,1. Ezt jelölik Km-el az enzimesnél, mint bomlási arány. Azt is értem, hogy akkor tud leggyorsabb lenni a reakció, ha az összes enzim aktív, tehát szubsztráthoz kötődik. De a sebességmeghatározást már nem nagyon vágom. Egyrészt nem értem, hogy ha az összes enzim szubsztráthoz kötődik, akkor a magányosan, szabadon álló szubsztrátok hogy befolyásolják a reakciosebességet. Mert ugye az egyenlet így szól: reakciosebesség= maximális reakciosebesség * szubsztrátkoncentrátum / bomlási arány + szubsztrátkoncentrátum. Még azt sem tudom felfogni, hogy miért szorzás és összeadás van a kettő között.
2015. jún. 18. 13:46
 3/3 sadam87 ***** válasza:

"Egyrészt nem értem, hogy ha az összes enzim szubsztráthoz kötődik, akkor a magányosan, szabadon álló szubsztrátok hogy befolyásolják a reakciosebességet."

Az összes enzim (a modell szerint) nem köthet egyszerre szubsztrátot, legfeljebb korlátlanul megközelítheti. Azaz minél nagyobb a szubsztrátkoncentráció, annál nagyobb arányban kötődik az enzimekhez szubsztrát, emiatt nagyobb a sebesség.

"Mert ugye az egyenlet így szól: reakciosebesség= maximális reakciosebesség * szubsztrátkoncentrátum / bomlási arány + szubsztrátkoncentrátum."

"szubsztrátkoncentrátum" helyett szubsztrátkoncentráció (nem mindegy!)

"Még azt sem tudom felfogni, hogy miért szorzás és összeadás van a kettő között."

Ez a levezetés során derül ki, ez itt szépen le van írva:

[link]

2015. jún. 20. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!