A modern tudomány bizonyítja Isten létezését?
Isten létezése hit kérdése. A hit és a tudomány e tekintetben egymást kizárják.
A tudomány (és mellékesen a jog, és az emberi természet) azt mondja, hogy minden állítást bizonyítania kell annak, aki állítja. Ami nincs bizonyítva, azt a tudomány nem létezőnek tartja, mert így lehet kiküszöbölni az ellentmondást.
Azonban a tudomány senkitől sem vitatja el azt a jogát, hogy higgyen - mondjuk isten létezésében.
A hivatkozott személy nem professzor, csak annak nevezteti magát. A következtetése pedig azt mutatja, hogy a következtetés elemi fogalmával sincs tisztában.
Csak mellékese: rengeteg vadalma van, ami csak úgy terem magában, a kutya sem figyeli. Ezért a professzorod kacifántos következtetését alkalmazva, az a vadalma nem létezik. Ha megeszed, a semmit eszed.
A (modern) tudomány nem bizonyítja és nem cáfolja Isten létezését.
Hanem egész egyszerűen nem tárgyalja.
Hipotézis->kísérlettervezés, előrejelzés->kísérletek elvégzése->kiértékelés, a hipotézis módosítása, ha szükséges->új kísérletek->...stb. Ez folytatódik, folyamatosan javuló körfolyamatként.
Ez az a mód, ahogy a modern tudomány "bizonyít" (ez kicsit erős szó) dolgokat. Én még olyan tudományos cikket se olvastam soha, amiben a hipotézis Isten létezése lett volna, ebből kiinduló kísérleti munkát meg aztán főleg nem. De persze én nem is ezzel foglalkozom. Mutasd csak meg azokat a cikkeket. Ja hogy azt se tudod miről beszélek. Deepak Chopra "professzorhoz" hasonlóan, te is úgy beszélsz, hogy az általad használt szavak jelentését sem ismered.
"Nem bizonyított! Ezek csak elméletek. Ez pedig inkább ezoba hajló mint sem tudományos."
Szóval szerinted a kvantumfizika alapjait jelentő kísérletek (kettős rés kísérlet) nem valódi? Vagy a Schrödinger egyenlet, amiből ez az egész következik, hülyeség?
"Isten létezése hit kérdése. A hit és a tudomány e tekintetben egymást kizárják"
A vallások szempontjából igen, de ez nem egy vallásos tézis, hanem egy tudományos eredmény.
"Csak mellékese: rengeteg vadalma van, ami csak úgy terem magában, a kutya sem figyeli. Ezért a professzorod kacifántos következtetését alkalmazva, az a vadalma nem létezik. Ha megeszed, a semmit eszed."
A professzor azt mondja, hogy az egész Univerzumot figyeli egy külső megfigyelő, és ez a tudatos megfigyelés okozza azt, hogy valóban létezünk.
@Mojjo
Ez csak személyeskedés.
"A (modern) tudomány nem bizonyítja és nem cáfolja Isten létezését."
De hát itt vannak a kísérleti eredmények! Az ateisták miért kardoskodnak ennyire Isten létezése ellen? Zavarná őket, hogy akkor erkölcsileg számot kéne adni a bűneikért?
"Én még olyan tudományos cikket se olvastam soha, amiben a hipotézis Isten létezése lett volna, ebből kiinduló kísérleti munkát meg aztán főleg nem"
A kvantumfizika eredményeiből következik egy tőlünk független külső intelligencia léte. És ezek a kvantumfizika alapjait képezik, nem én tehetek róla, ha ezt nem tanultad. Bonyolult dolog, nem csoda, ha nem megy mindenkinek. Az okfejtéseket megtalálod a könyveiben, de az se kell hozzá, én fentebb összefoglaltam.
6 Közül egyedül a 3. válaszoló próbált meg releváns választ adni, nem mintha mást vártam volna.
"A kvantumfizika eredményeiből következik egy tőlünk független külső intelligencia léte"
Merthogy? Tudod, a tudomány nem hasraütésszerűen megy, hogy van valami megfigyelés és abba tényként belemagyaráz az ember valamit. Ez legfeljebb egy hipotézis felállításának nevezhető, de minden érdemi munka és az esetleges bizonyítás/cáfolat majd ennek eredménye lesz.
Szóval?
@8: nem következik a kvantumfizikából Isten léte, a drága professzorod simán szándékosan félreinterpretálta ennek a tudományágnak az eredményeit. Ennyi a történet, the end.
Ennél relevánsabb és hosszabb választ meg felesleged várnod. Nem is tudom, miért teszed. Te úgysem fogadod el, mi meg a saját szabadidőnket pazarolnánk feleslegesen. Semmi értelme és haszna, se neked, se nekünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!