Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől függ hogy egy molekula...

XAttilax kérdése:

Mitől függ hogy egy molekula miben oldódik?

Figyelt kérdés
2017. ápr. 4. 11:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Többnyire attól, hogy poláris vagy apoláris molekuláról van szó (ill. ugyanez vonatkozik az oldószerre is).
2017. ápr. 4. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy a molekula nem oldódik semmiben, a molekulákból álló anyagot lehet oldani oldószerben.
2017. ápr. 5. 01:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Igen, én is itt hezitáltam, hogy nyelvtannáciskodjak-e.

Mert a válasz attól függ, hogy az "egy molekula" kifejezésből az "egy" az darabszám, vagy határozatlan névelő.

Ha darabszám, akkor bármiben! Mivel az Avogadro szám olyan hatalmas.

Ha névelő az egy, akkor 'similis in simili', azaz hasonló a hasonlóban oldódik.

2017. ápr. 5. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
A hőmérséklettől is nagymértékben függ. Akkor megy végbe a folyamat önmagától, ha az oldódás során a szabadentalpia változtása negatív. Mivel az oldódás során az entrópia minden esetben csökken, ezért a hőmérséklet növelésével csökkenteni lehet a szabadentalpia változását. Általában az oldódás entalpiája nem túl érzékeny a hőmérsékletre, emiatt általában az oldódást elő lehet segíteni a hőmérséklet emelésével.
2017. ápr. 5. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen,a kérdés elég bénán sikerült.A lényeg az , például a citromból mivel tudom kivonni a c vitamint,vagy a citrom ízt?
2017. ápr. 6. 12:17
 6/6 anonim ***** válasza:

Nincs egyszerű dolgod, mert a citrom több száz féle molekulát tartalmaz az aszkorbinsav mellett. Az tök jól oldódik vízben, de a citrom sok más összetevője is oldódik vízben, tehát ha a citrom levét feloldod vízben, akkor kapsz egy olyan oldatot, amiben az aszkorbinsav mellett egy rakás más dolog is oldva van.

Tehát igazából nem is az oldás a problémás, hanem az oldatban lévő anyagok szétválasztása.


A citromízzel valamivel könnyebb dolgod van, mert ezek az anyagok együttesen adják a citrom ízét. Szóval elég, ha kifacsarod a citromot, majd megszárítod a levét, így kapsz "citromízport", amit több-kevesebb ideig tudsz is használni ízesítésre. Mondjuk arra készülj fel, hogy a citromlének kb. 99,9%-a víz, tehát ha megkóstolod az ebből készített port, akkor az kb. ezerszer lesz töményebb ("citromízűbb") mint maga a citromlé :) Ezzel együtt ugye egy grammnyi ilyen porhoz is elég sok citrom levét kell felhasználnod.

2017. ápr. 6. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!