Mitől függ hogy egy molekula miben oldódik?
Igen, én is itt hezitáltam, hogy nyelvtannáciskodjak-e.
Mert a válasz attól függ, hogy az "egy molekula" kifejezésből az "egy" az darabszám, vagy határozatlan névelő.
Ha darabszám, akkor bármiben! Mivel az Avogadro szám olyan hatalmas.
Ha névelő az egy, akkor 'similis in simili', azaz hasonló a hasonlóban oldódik.
Nincs egyszerű dolgod, mert a citrom több száz féle molekulát tartalmaz az aszkorbinsav mellett. Az tök jól oldódik vízben, de a citrom sok más összetevője is oldódik vízben, tehát ha a citrom levét feloldod vízben, akkor kapsz egy olyan oldatot, amiben az aszkorbinsav mellett egy rakás más dolog is oldva van.
Tehát igazából nem is az oldás a problémás, hanem az oldatban lévő anyagok szétválasztása.
A citromízzel valamivel könnyebb dolgod van, mert ezek az anyagok együttesen adják a citrom ízét. Szóval elég, ha kifacsarod a citromot, majd megszárítod a levét, így kapsz "citromízport", amit több-kevesebb ideig tudsz is használni ízesítésre. Mondjuk arra készülj fel, hogy a citromlének kb. 99,9%-a víz, tehát ha megkóstolod az ebből készített port, akkor az kb. ezerszer lesz töményebb ("citromízűbb") mint maga a citromlé :) Ezzel együtt ugye egy grammnyi ilyen porhoz is elég sok citrom levét kell felhasználnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!