Két zöldszemű szülőnek születhet e barna szemű gyereke? Mindenhol azt olvasom hogy nem. Valaki aki másképp tudja?
A zöld szemszínt nem tudom pontosan,hogy lehet kiszámolni,mi el ott mutáció lépett fel és azért lett zöld színű a szem.
Pl a barna szemszínz a domináns allél miatt lesz. A szüleinktől kapjul ezeket az alléleket egyet anyától,egyet apától.
Barna akkor lehet,ha mindkét szülőtől a barna allélt kapjul VAGY ha csak az egyik szülőtől kapjul aezeket a dpmiomonáns allélt,a másiktól a recesszívet.
Kék szemszínű akkor lesz a gyerek,ha mindkét szülőtől recesszív allélt örököl.
Így a kék színű gyerkőcnek vagy mindkét szülőke kék színű, vagy akár lehet mindkét szülő barna szemszínű.Ha mindkét szülő barna szemszínű, akkor biztos,hogy hordozzák a kék szemszínt okozó recesszív allélt,és így az utód kék színű lett.
Zöld szemszín viszo t úgy tudom,kiszámíthatatlan. Mert barna és kék szemszínből is kialakulhat.
A legritkább szemszín,és azt hiszem más is befolyásolja,neü csak,hogy mit örököl a szülőtől.
A szemszínt és magának a szemnek a felépítését is nem egy hanem egy egész csoport gén határozza meg.
Másrészt vannak olyan gének amiket öröklünk hordozunk de rajtunk nem jön ki csak az utódainkon.
Rendkívül gyakori hogy valakinek 1-1 külső jegye tulajdonsága a nagyszülőére hasonlít és nem a szülőére!
Szóval válasz: igen, lehet.
Itt egy extrém példa:
"Sykes szerint Nmachi esetében a legvalószínűbb magyarázat valamilyen ismeretlen mutáció."
Szerintem meg az, hogy anyuci félrekefélt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!