Hogyan kell algebrai kifejezésben olyan zárojel felbontást elvégezni ahol 2 szám van a zárójelen kívül?
A szorzás kommutatív, azaz felcserélhető művelet. a*b = b*a.
A szorzás továbbá asszociatív művelet: a*(b*c) = (a*b)*c
A kettőből következik, hogy a szorzásnál, ha több tényezőből áll, akkor ezek is tetszőlegesen felcserélhetőek:
a*b*c = a*(b*c) = a*(c*b) = a*c*b
a*b*c = (a*b)*c = (b*a)*c = b*a*c
a*b*c = a*(b*c) = (b*c)*a = b*c*a
a*b*c = (a*b)*c = c*(a*b) = c*a*b
a*b*c = (a*b)*c = c*(a*b) = c*(b*a) = c*b*a
~ ~ ~
Esetünkben három kifejezést szorzunk össze:
3,7
(2x-0,5+3x)
2
Ergo ez felírható így is:
3,7 * 2 * (2x-0,5+3x) =
= (3,7 * 2) * (2x-0,5+3x)
~ ~ ~
Egy összeget, különbséget úgy szorzunk, hogy minden tagot szorzunk. Tehát folytatva:
(3,7 * 2) * (2x-0,5+3x) =
(3,7 * 2 * 2x) - (3,7 * 2 * 0,5) + (3,7 * 2 * 3x)
3.7*2=7.4
2x-0,5+3x=5x-0,5
= 7,4(5x-0,5)
Másik dolog, hogy ha azonos rendű műveleteink vannak, akkor balról jobbra végezzük el azokat, tehát a 2*3,7*() esetén nem is kell sehogy zárójelezni, csak összeszorozzuk a számokat: 7,4*(), innen pedig ugyanaz a történet, amit már tudunk.
Másik lehetőség, hogy alkalmazzuk a definíciót; 2*valami azt jelenti, hogy a valamihez hozzáadjuk önmagát, tehát valami+valami, így a fenti szorzat is felírható így: 3,7*(2x-0,5+3x)+3,7*(2x-0,5+3x), itt már el tudjuk végezni a zárójelbontást, utána pedig az összevonást.
Kis variálással racionális számok esetén lehet addig sakkozni, amíg ezt a definíciót tudjuk használni, de irracionális számok esetén már nem tudjuk ezt eljátszani (komplexeknél meg pláne nem), így addigra el kell sajátítani ezeket a szabályokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!