Mekkora az a legnagyobb távolság, amiben két csillag még képes egymás körül keringeni, azaz egymásra hatással vannak?
Szerintem elvi felső határ nincs, ez igazán attól függ, mennyire "sűrű" a környéke. Stabil páros nem létezhet ott, ahol más csillagok tömegei már bezavarnak.
A legközelebbi csillag tőlünk 4,2 fényévre van.
Az állítólagos Nemezis tömegétől függően a másfél fényéves távolság egy 1,5-3 fényéves területet jelent, ahol a páros közlekedik (egyenlő tömegnél a legkisebb, minél nagyobb a tömegkülönbség, annál közelebb lesz a pályaátmérő a 3 fényévhez).
Persze ez csak közel körpályára igaz. A Nemezisnél meg tudtommal nagyon elnyújtott ellipszist feltételeznek, akkor meg a másfél fényév most nem tudom mi, minimum, maximum vagy középtávolság.
No, mindegy is, látható, hogy VAN olyan közeli csillag, ami be tudna zavarni.
Főként, hogy a Proxima centauri, az Alpha Centauri A és B elvileg napunkkal négyes egységet alkot, A és B egymás körül kering, a Nap meg a Proximával és a kettőssel lejt együtt.
Itt azért szerintem kimérhető lenne egy ötödik résztvevő hatása.
Szóval a Nemezis ellen van ezer érv, de mellette nem sok.
Érdekesség: Az Alpha Centauri C csillagról még nem derült ki egyértelműen, hogy valóban a rendszer tagja-e, vagy csak "elhúz" a rendszer mellett. Valószínűleg kerint az A és B körül, de mivel nagy távolságban van tőlük (10 300 AU) és hosszú az elvi keringési ideje (500 000+ év), nem tudni biztosan.
De ahogy előttem is írták, a gravitációs hatásnak nincs felső távolság korlátja.
Dr. Letoha Tamás legalább ugyanekkora idiótaságokat állít.
Mindezt állami támogatással, kitüntetve, példaképként beállítva... Azért őt írtam, mert szintén élelmiszerekkel foglalkozik a cége. Keressetek rá.
A pénznek tényleg nincsen szaga.
4.: Bocs, ez ide ment volna.: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Kérlek töröljétek, köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!