Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy működnek a vízpumpák/szív...

Hogy működnek a vízpumpák/szívattyúk? Mi a működési elvük?

Figyelt kérdés
2017. febr. 6. 12:17
1 2
 11/13 EagleHUN ***** válasza:

Természetesen létezik kavitációs szivattyú:

Forrás: [link]

"A kavitáció általában káros jelenség, áramlástani gépek, csővezetékek, hajók tervezésekor nagy figyelmet fordítanak az elkerülésére. Vannak azonban esetek, amikor a jelenséget hasznos célokra is be lehet fogni: emulziók képzéséhez, felületek tisztításához, kavitációs szivattyúhoz."

Sajnos erről képet nem találtam. :(

De én nem erre gondoltam, szóval van egy kis eltévelyedés abban amit írtam valóban.

Amire én gondoltam az egy teljesen sima tárcsasorból áll.

ezt a tárcsasort gyorsan pörgetik. A tengelyben van a "beszívó oldal", a tárcsák közt a tengelyen lyukak vannak, ezeken halad át a folyadék, sár, sóder stb...

A tárcsák gyors forgásukkal a folyadékot is gyorsítják és így azt centripetálisan kifelé kényszerítik a szélük felé.

Majdnem olyan mint egy többfokozatú örvényszivattyú.

[link]

[link]

De mégsem mert az örvényszivattyúnál sorba kapcsolják az egyes tárcsák közti cellákat, és a tárcsáknak terelő lamellái is vannak. Amire meg én gondoltam a tárcsák közti résekből kialakult cellák egymással párhuzamosan is működhetnek.

A Jet szivattyúk is ezen az elven működnek, de ott is van egy kis eltérés mert a legtöbbször 1 cellájuk van és nem tárcsák közt. Tehát azok sem teljesen azok.

Pár éve hallottam erről és az USA-ban nagyon elterjedt azóta, de még angolul sem találtam rá, mert nem tudom a pontos angol megnevezését. :(

2017. febr. 7. 10:32
 12/13 Wadmalac ***** válasza:

EagleHun:

Egyre erősebb a gyanúm, hogy ez a kavitációs szivattyú, amiről írsz, egyben a kavitációs kazán.

Ez ugyan keringet, de a fő feladata nem ez, hanem a víz fűtése.

Ordenáré eltúlzott hatásfokokkal reklámozzák, de az tény, hogy működik.

2017. febr. 7. 11:29
 13/13 Walter_Dornberger ***** válasza:

Kedves EagleHun!

Az általad leírt szivattyútipus (egyetlen forgó síktárcsa mindenféle bordázat nélkül) ami a fluidumban van engem egy különleges szivattyúra emlékeztet.

Létezik, használják is de ha jól emlékszem az a trükk benne hogy a külső kerületén szív és tengelyirányba nyom! minden jóérzésű örvényelvű géppel ellenkezőleg, ilyen furcsasággal bír.

Ez a kialakítás nem newtoni folyadékszállításra teszi alkalmassá, nagy mólsúlyú polimer ömledékek szállítására való (a külső kerületen nagy sebesség mellett a molekulák a nyírásnak engedve kinyúlnak, befelé ahogy csökken a nyírás (mert csökken a kerületi sebesség) relaxálnak és nő a nyomásuk)

Minden más "kavitációs" szivattyú és kazán szerintem a verselemzés és a kézrátétel által határolt áltudomány területére tartozik. A kavitáció kifejezetten káros az örvényelvű gépeknél, károsítja a járókereket, és csökkentve a fluidum sűrűségét (gőz buborék) veszteséget okoz.

2017. febr. 7. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!