Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van élő kristály?

Van élő kristály?

Figyelt kérdés
2017. jan. 23. 12:22
 1/6 A kérdező kommentje:
legyszi irjatok
2017. jan. 23. 12:22
 2/6 anonim ***** válasza:
Én úgy hallottam, hogy vannak kristályok, amik képesek önmaguk reprodukciójára. De ettől még nem lesznek élők, hiszen egyéb életjelenséget nem mutatnak. A vírus (ami sokkal élőbb, mint ezek a kristályok) sem számít élőlénynek, hiszen csupán tokba zárt DNS-ek. Azt nem tudom, hogy a biológusok hova sorolják, de szerintem nem élőlény.
2017. jan. 23. 12:48
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem, a kristályok nem neteznek.
2017. jan. 23. 12:56
 4/6 dq ***** válasza:

Nincs.

Kristály alatt kötött rácsszerkezetû anyagokat értünk, pl gyémánt. Ahol úgy helyezkednek el az atomok-molekulák, mint mondjuk a kockás füzetben a rácspontok.

(Biológiai) élõlény alatt meg olyan objektumokat értünk amelyek rendelkeznek a az élettulajdonságokkal, illetve, valamilyen értelemben hasonlítanak ránk, pl anyagból, szerves anyagból vannak (tehát egy számítógépes vírus, egy (majdani) humanoid robot, egy festékcsöpp stb nem élnek).

Például egy RNS molekula már képes lehet élni (egyik vége szerves anyagokat halász ki a tengerbõl, a másik vége pedig ide-oda járkál saját magán és másolja magát), ennél egyszerûbb dolgok viszont nem.

Nagyobb méretekben a kérdésed úgy hangzik, mintha azt kérdeznéd hogy van-e élõ téglafal, vagy, van-e élõ térkövezett járda.

(Még ha a kristályoknak vannak spec tulajdonságaik is, amelyekkel egy téglafal nem rendelkezik.)

2017. jan. 23. 14:01
 5/6 dq ***** válasza:
A kristály definíciójába még kell az, hogy viszonylag egynemû, azaz, amennyire csak lehet csak néhány különbözõ részecske alkossa az egészet.
2017. jan. 23. 14:03
 6/6 Wadmalac ***** válasza:

Nincs, nem is lehet.

Hallod, nem ezzel kevertél be?

[link]

Na ez NEM kristály. Csak a neve.

2017. jan. 23. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!