Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen gyors az X-menes...

Milyen gyors az X-menes gyorshajtó/quicksilver?

Figyelt kérdés
Vegyük az X-men Apokalypse c. filmet amiben a gyors hajtó olyan gyors, hogy körülötte mindenki baromi lassú. Ám nekem az a kérdésem, hogy a lassított "térben" ő különböző sebbeségel nő miközben a "térben" az idő ugyanolyan lassan megy. Lehetséges e ez vagy az is a Hollywoodi filmgyártás valoságalap nélküli részletre. Vagy a gyorshajtó nem is olyan gyors, hanem maga körül lelassítja az időt és amikor a lassított térben közlekedik akkor mégjobban le lasítja, de mi viszont ezt nem látjuk? Ennyi

2017. jan. 17. 23:43
 1/5 Wadmalac ***** válasza:

Huh, az a baj, hogy az ilyen szuperhősös sztorik borzalmasan messze járnak ám a tudománytól, így ott nem sok mindenre van tudományos magyarázat, azok a dolgok egyszerűen nem léteznek, mint a hétfejű sárkány.

De azért nézzük:

"...ő különböző sebbeségel nő miközben a "térben" az idő ugyanolyan lassan megy'

Nem tudom, az X-men esetén ezt valahol bevetik-e, de egyéb sci-fikben az ilyen felgyorsult emberkék gyakran a környezetüknél gyorsabban öregednek, hiszen összességében több időt élnek le, mint az átlagember.

". Vagy a gyorshajtó nem is olyan gyors, hanem maga körül lelassítja az időt"

Hát, minden relatív, az idő is, akár az ő ideje gyorsul, akár minden másé lassul, a hatás ugyanaz.

Azon lehet agyalni, melyik reálisabb, a saját testének, annak a 60-80 kg-nak a felgyorsítása vagy a komplett univerzum lelassítása.

"és amikor a lassított térben közlekedik akkor mégjobban le lasítja, de mi viszont ezt nem látjuk?"

Hát ezt nem igazán értettem.

2017. jan. 18. 07:32
 2/5 Wadmalac ***** válasza:

A kérdés elején lévő "milyen gyors" kérdésre vegyük példának az X-men suli kiürítését a robbanás alatt.

A robbanás teljes épületre kiterjedését vegyük mondjuk 0,5 másodpercnek. Ennyi idő alatt bejárta az egész épületet és mindenkit kipaterált mindenhonnan, ami "realtime" módban szerintem minimum félóra.

0,5 sec vs 1800 sec: emberünk 3600-szoros tempón pörgött.

Ezzel a sebességgel a sétálása (vegyük normál időben 1 m/s-nak a sétatempót) 3600 m/s volt, ez olyan 10,5 mach.

Azt nem értem, hogy a szent xarba' nem gyulladt ki minden körülötte. :D

2017. jan. 18. 12:41
 3/5 A kérdező kommentje:
Hát néztem külföldieket ott meg azt mondták, hogy azért nem gyulad ki a súrlódástól mért a molekulái olyan gyorsan mozognak a levegőjéhez képest, hogy kitér előlük ergo nincs súrlódás és köszönöm a válaszokat!
2017. jan. 18. 20:20
 4/5 A kérdező kommentje:
Ohh és a nő-t elírtam az akart volna lenni, hogy halad bocsesz.
2017. jan. 18. 20:21
 5/5 Wadmalac ***** válasza:

"azért nem gyulad ki a súrlódástól mért a molekulái olyan gyorsan mozognak a levegőjéhez képest, hogy kitér előlük"

Huhh, ez durva magyarázat. :D

Mármint a molekulái térnek ki a levegő molekulái elől?

Akkor átengedi magán a levegőt?

:)

Vagy ő kompletten tér ki? Az is szép, egyszerre kitérni sokmilliárd különböző irányba mozgó molekula elől. Amiket nem is lát, szóval...

Jó, persze nem veled vitatkozom, te is csak idézted, de ez durvább zöldség, mint önmagában a tízszeres hangsebességgel közlekedése. :)

2017. jan. 19. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!