Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Cukrot 2 komponensű oldatából,...

Cukrot 2 komponensű oldatából, hogyan lehet kivonni?

Figyelt kérdés

2017. jan. 6. 21:04
 1/6 Walter_Dornberger ***** válasza:
Mi a két komponens?
2017. jan. 6. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

A címszavakból ítélve a kávéra gondolt (máskor jó lenne ha jeleznéd, kedves kérdező).

Ha ez így van, akkor nem kétkomponensű, hanem multikomponensű az oldatod, hiszen a kávé (mint kávébab) több mint 400 féle különböző vegyület együttese. Ezek egy jelentős része vízben oldódó, vagyis a lefőtt kávéban is jelen van. Emiatt pedig nem olyan egyszerű a cukrozott, főzött kávéból kivonni csak a cukrot.

2017. jan. 6. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
40%

Ha az oldat két komponensű, akkor két alkotórészből áll. Gondolom az oldat másik komponense az oldószer, azaz a víz.


A cukros vízből a cukrot legegyszerűbben bepárlással lehet kinyerni: az oldatot melegítjük óvatosan (pl. vízfürdőn) ennek hatására a víz elpárolog, a cukor visszamarad. Magas hőmérséklet nem jó, ugyanis a víz elpárolgása után a cukor megolvadna (186°C-on), majd karamellizálódna.


Ha netán pedig egy forrón telített cukoroldaton van, abból pedig lehűtéssel kikristályosítható a cukor egy része. Így készül a kandiscukor.

2017. jan. 7. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Walter_Dornberger ***** válasza:

Hát kedves előttem szóló, az iparban az óvatos melegítéssel nem sokra mennénk, inkább a vákuumbepárlás a cukorgyártás egy lépése.

A bepárlás Róbert-bepárlókban történik, kaszkád kapcsolásban, (bepárló telep) vagyis az egyre alacsonyabb nyomású bepárlókban az előző bepárló gőze kondenzálódik, így érhető el ipari méretben az "óvatos" melegítés. cukor és tejiparban, valamint a gyógyszeriparban használatos az említett eljárás hőérzékeny anyagok besűrítésére, bepárlására.

2017. jan. 7. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

1. igazából azért nem írtam oldószert mert széles spektrumú választ vártam, ami kitér minden, de legalább a leggyakoribb oldószerekre.

2. köszönöm a válaszokat, Kaptam egy megoldást (óvatos melegítés), de szeretném valamennyire az elvi hátterét is megérteni. Jöhet link angol is én nem találtam, de hozzászólás is:9

2017. jan. 7. 20:51
 6/6 A kérdező kommentje:
Nem kellett semmilyen vákumbepárló. Elforrt a víz maradt a karamell. Én is erre gondoltam.
2017. jan. 23. 21:49

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!