A szertarban egy bizonyos sot szilard halmazallapotban nem talalunk, viszont talalunk 500-500 g-ot 5 m/m%-os es 40 m/m%-os oldatabol. Hogyan keszithetunk el a leheto legnagyobb tomegu 12 m/m%-os oldatot?
Én így dolgoztam, majd nálam jobbak kijavítanak:
feltételezzük, hogy a híg oldat teljesen "felhasználódik"; ez esetben:
m/m%1*m1+m/m%2*m2=m/m%3(m1+m2)
5*500+40*m2=12*(500+m2)
m2=125g
Vagyis az 500 g 5 m/m%-os oldat és 125 g 40 m/m%-os oldat összeöntésével érhető el a legnagyobb tömegű oldat.
Második: nem jól dolgoztál. Az első válaszban leírtam, hogy hogyan kell. A feladat nem köti ki, hogy nincs víz. Ezesetben a legnagyobb tömegű 12%-os oldathoz akkor jutunk, ha minden meglévő oldatunkat felhasználva 12%-osra beállítjuk a töménységet. Eleve, ha csak a 40-eset hígítanánk, akkor több, mint másfél kiló oldatunk lenne.
Lehet, hogy a feladat kérdezői nem azt kérdezték, amit kérdezni akartak, de a te kb 600 gramm oldatodhoz képest az én megoldásom több, mint 2000 gramm oldatot eredményez. Na melyik a több?
#3:
A logika jó lenne, csak azt sem írta a feladat, hogy vizes oldat, lehet bármilyen. És mondjuk plusz 2 liter szalmiákszeszt nem biztos, hogy csak úgy hozzáeresztesz a csapból. :)
Ezért valószínűleg a #2 lesz a megfelelő megoldás. :)
#4:
Ha már a logikánál tartunk. A feladat szerint nincs szilárd só. Tehát sót kerestünk, nyilván oldatot akartunk csinálni, tehát oldószerünk, edényünk, stb. van. Ha már kekeckedni akarunk, azt se írja a feladat, hogy van mérőhenger vagy olyan edény, amibe 500 grammnál több oldat fér.
Na végre valaki megvédett. XD
Fenntartom igazamat, nincs megadva milyen oldat, ezáltal jobb feltételezni, hogy CSAK az a két oldat áll rendelkezésünkre.
Akkor a kérdező mindkét módszer szerint leírja a választ a tanárnak, majd udvariasan hozzáteszi, hogy a feladat nem egyértelmű ebből a szempontból, majd kap két plusz pontot az ügyes észrevételért. :)
Már megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!