Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alapízekhez hasonlóan...

Az alapízekhez hasonlóan vannak "alapszagok" is?

Figyelt kérdés

Vannak alapízek (édes, sós, keserű, savanyú), vannak alapszínek (a szivárvány színei), vannak alaphangok (oktávok). De vajon más érzéklelőszervek esetében is vannak "alapok"? Léteznek e "alapszagok", "alaphőmérsékletek" vagy "alaptapintásérzetek"?

Ha igen, mik ezek? Ha nem, miért nem léteznek?



2017. jan. 5. 20:30
 1/3 sadam87 ***** válasza:

Nincs általános definíció az "alapérzetekre". A fenti fogalmak egész mást jelentenek.

Az alapízek azok az ízek, amelyeket olyan anyagok váltanak ki, amelyeknek van saját receptoruk. A szaglás esetében több ezer különböző receptor van, így elég bajos volna ilyen "alapillatokat" számon tartani.

Az alapszínek igazából egyáltalán nem jól definiáltak. Nincs éles átmenet a szivárvány "fő" színei között. Például alapszín a kékeszöld vagy a zöldessárga? Ha nem, miért nem? Vagy például szerinted alapszín a cián?

Az oktávok fizikailag azokat a hangokat jellemzik, amelyek frekvenciájában/hullámhosszában az eltérés kétszeres. Ez értelemszerűen nem alkalmazható szagoknál.

(Egyébként tudtommal az alaphangok hangzatok (vagy dallamok) legalsó hangját jelzik.)

2017. jan. 5. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Wadmalac ***** válasza:

Ezek a kategóriák mind szubjektíven vannak szétválasztva, valamilyen szempont szerint.

A hangnál és a fénynél legalább lehet praktikusan fizikai tulajdonsághoz kötni a dolgot (frekvencia, hullámhossz), úgy, hogy annak még emberi érzékeléssel is legyen értelme.


Már az ízeknél sem egyértelmű a dolog (épp mostanában derült ki, hogy pl. a zsírok is "alapízek" abban az értelemben, hogy van külön ízlelési receptoruk) bekavar, hogy az agyunk egy ízt ízlelési és szaglási infóból rak össze. Az alapízek a szaglásadattól mentes alapok, csak ízinfóból. Ezt körülbelül csak rettenentesen náthásan érzed át, amikor "semminek nincs íze", olyankor igenis van íze, az íz éppen hogy csak pont ennyi, csak a plusz szaginfó kiesik.


A szaglóreceptorok alapján az ember sokezer szagot tud megkülönbözetni, a kutya több milliót.

Mindkét esetben annyifajta receptor van, hogy nem lehet kategorizálni.

A selyemlégy esetén egyszerűbb a téma, neki egyfajta szagreceptora van. Ő csak annyit észlel, hogy van szag vagy nincs szag. Ezért is jönnek a muslicák minden erős szagra, ehetőségtől függetlenül, még a nitrohigítóra is "buknak".


A hőmérsékletek esetére még kevesebb alap van bármi kategóriákra felosztásra. Persze megtesszük, hiszen beszélünk fagypont feletti és alatti hőmérsékletről, csupán a víz halmazállapotára alapozva. Beszélünk szobahőmérsékletről. De tulajdonképpen a hőmérséklet a nulla Kelvin foktól a végtelenig töretlen, nevezetes pontoktól mentes, ha csak, mint a fagypont, mi ki nem tűzünk ilyeneket.


Tapintás?

Hm. Kérdezd a vakokat.

2017. jan. 6. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem minden szivárványszín alapszín, de vannak alapszínek, a legtöbb ember számára három.

Alapszagok közül eddig emlékeim szerint hetet találtak.

2017. jan. 6. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!