Hó eshet -10 C fók alatt?

Régi népi megfigyelés, hogy erős fagy enyhülésekor szokott jönni a hó.
Csak az ok-okozati sorrend fordított.
Nem az enyhülés hozza a havat, hanem a hófelhő hossza az enyhülést (vastag szigetelő felhőréteg alatt kisebb az éjszaka hővesztesége és ezzel lehűlése). Modhatjuk azt is, hogy amikor a fejünk felett lógnak a hófelhők, nem szokott durva, mínusz 15-20 fokos hideg lenni. A felhő miatt.
Szóval, ha a hőmérsékletet nézzük, a hóesés hőfokhatárhoz nem köthető, de az átlaghőmérséklet változása és a hóesés közt így van összefüggés.
És persze, ha nem a mi vidékünket is nézzük, hanem valami sarkibb éghajlatot, a havazásos és felhőmentes időszak hőmérséklete közt ott is van különbség, csak pl. a mínusz 35-ös felhőtlen állapot után a hófelhő alatt mínusz 25 sem éppen kánikula.
Itt Magyarországon mondjuk igaz, hogy mínusz 10 alatt ritka a hóesés, de nem kizárt és, mint írtam, nincs ilyen "szabály".
Én emlékszem kemény hóviharra mínusz 18-20 fokban. Tény, hogy én is csak egyre. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!