Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szobahőmérsékletű szőnyeg...

A szobahőmérsékletű szőnyeg miért melegebb, mint a szobahőmérsékletű csempe?

Figyelt kérdés

Soha nem értettem, hogy az egyik "jéghideg", a másik pedig kellemesen meleg tapintású.. Holott mindegyiket azonosan kb. 24°C -os környezet veszi körül.

Köszönöm a válaszokat!

2017. jan. 4. 00:45
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:
Úgy értettem, hogy a sok közül egyetlen egyre nyomtam piros kezet. A hozzászólásoknak kb. a 80%-a fel van pontozva (részemről), szerintem te is.
2017. jan. 5. 11:56
 32/43 anonim ***** válasza:
83%
Nem fizikusként, csak józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy ha valamit a saját testhőmmel felmelegítek, az tőlem hőt von el. Egy 24°C-s csempe, és egy 24°C-s szőnyeg ugyan úgy hőt von el, de mivel a szőnyeg anyagszerkezete miatt rossz hővezető, sokkal lassabban vonja el tőlem ezt a hőt, mint a jó hővezető csempe. Ha ráülök a kanapéra, alig érzékelem, hogy 12 fok különbség van köztünk, míg a járólapon üldögélve másodpercek alatt érzékelem a 24°C "hidegségét". És mivel a szőnyeg, kanapé szövete jó hőszigetelő, ezért azt csak lokálisan melegítem a saját testhőmmel, csak ott lesz meleg, ahol éppen ülök, míg a hőt jól vezető csempe esetében nem csak az az egy kocka melegszik, amin épp ülök, vagy fogom, hanem elvezeti a testhőmet a környezetébe, így sokkal több hőt von el tőlem. Ezért például sokkal komfortosabban érzem magam, ha teszek egy darab rongyot a fenekem alá, ha leülök egy kő, beton, vagy járólapos lépcsőre, mint anélkül, pedig a kő is, a rongy is egyaránt 24°C-os.
2017. jan. 5. 13:08
 33/43 anonim ***** válasza:
46%

"pedig a kő is, a rongy is egyaránt 24°C-os"

...AMÍG hozzá nem érsz.

2017. jan. 5. 13:18
 34/43 anonim ***** válasza:
54%
74%-os válaszoló, szerinted melyik anyagnak lehet gyorsabban, több hőt átadni, egy jó hőszigetelő, vagy egy jó hővezető anyagnak?
2017. jan. 5. 13:38
 35/43 anonim ***** válasza:
59%
Ebből a szempontból mindegy, mert itt most az számít, hogy a FELÜLETE mennyire melegszik.
2017. jan. 5. 14:00
 36/43 anonim ***** válasza:
0%

"Ebből a szempontból mindegy, mert itt most az számít, hogy a FELÜLETE mennyire melegszik."

A legcsekélyebb mértékben sem számít a tárgy felszínének hőmérséklete.

2017. jan. 5. 14:08
 37/43 dq ***** válasza:
72%

34: "74%-os válaszoló, szerinted melyik anyagnak lehet gyorsabban, több hőt átadni, [...]"

Annak, amelyiknek a felülete hidegebb. Legalábbis hõsugárzás formájában mindenképp.

(amúgy a felület hõmérséklete, illetve a hõelvonás teljesítménye nagyon szoros kapcsolatban állnak fogalmilag)

2017. jan. 5. 14:10
 38/43 anonim ***** válasza:
A kérdésben két, egyaránt 24°C-os hőmérsékletű tárgy szerepel. Akkor szerinted melyiknek hidegebb a felülete?
2017. jan. 5. 14:20
 39/43 dq ***** válasza:
72%
Amikor tapogatod? A csempének. Méghozzá érezhetõen nagyon sokkal.
2017. jan. 5. 14:22
 40/43 anonim ***** válasza:
Na, most adtam fel :))
2017. jan. 5. 14:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.