Mi a véleményetek arról a viszonylag új kvantumfizikai felfedezésről, ami alapjaiban rengeti meg azt, amit az egész eddig felépített fizikai világról tudunk/hiszünk?
nevezetesen arról, hogy kvantum szinten egy adott részecske egyszerre több (!) helyen létezik, de ha megfigyeled azt az adott részecskét - akkor éppen a megfigyelés miatt lesz neki egy adott fix helye/útvonala/mozgása a térben. (ez a multiverzum létezése, vagyis a párhuzamos valóságok létezésének bizonyítéka)
És itt találkozik a tudomány a spriritualizmussal.
A (független!)kutatók döbbenten álnak a kutatás eredménye előtt.
Ez nem egy viszonylag új, hanem egy viszonylag régi felfedezés. Ennek semmi köze a spiritualizmushoz, igen régen ismerjük a részecskék hullámtermészetét.
A kvantumfizia furcsaságairól már Heisenberg is tett felismeréseket (1927-ben), a határozatlansági elvet róla nevezték el.
A "(független!)kutatók" sem áLLnak a kutatás eredménye előtt döbbenten, mert ők megtanulták a fizikát.
Talán neked is ezt kéne tenni, akkor mindjárt nem kellene valami természetfeletti magyarázatot keresgélned, elég lenne a természetes is.
Pedro
De hogy lehet azt ép ésszel felfogni, hogy egy részecske egyszerre két vagy még több helyen van - egy időben?
A végtelent se tudom felfogni, és emmiatt az ötödik dimenziót sem.
Hogy lehet ezt megérteni egy laikusnak?
Tudtok erről valami jó könyvet ?
(pénzügyes vagyok - egy áltudományt tanultam meg: közgazdaságtan a neve - azóta szkeptikus vagyok minden tudománnyal, minden dogmát megkérdőjelezek)
Szerintem nálad mind matematikából, mind fizikából az alapok hiányoznak hozzá.
De még ha nagyszerűen ismernéd is a középiskolai fizikát, akkor is egy adag "merészséget" kíván az, hogy az ember szakítani tudjon a sok év alatt beidegződött "józan logikával", amivel a magfizikai jelenségeknél sokszor semmire sem megy, sőt, tévútra vezetik a megszokások. Van néhány olyan dolog, amik a józan észnek ellentmondanak, amikkel a makroszkopikus világban nem találkozunk.
Ilyen például az is, hogy a részecskék egyfajta "határozatlan állapotban" léteznek, amit matematikailag egy hullámfüggvénnyel írunk le. Ebből a hullámfüggvényből tetszőlegesen kifejezhetünk adott tulajdonságokat, de Heisenberg óta tudjuk, hogy egyszerre mindent nem... Egy részecske összes tulajdonságát nem tudjuk egy időben meghatározni.
A hullámfüggvény mindazonáltal megadja, hogy egy vizsgált részecske *valószínűleg* hol található meg a térben. Például annál a sokat emlegetett kétrés kísérletnél meghatározható, hogy a részecske milyen valószínűséggel halad át az egyik ill. másik résen. A mérések pontosan igazolják is, a részecskék az előre megadott valószínűséggel fognak átmenni a réseken - a furcsaság az, hogy ez *egyetlen* részecske esetén is igaz: vagyis egyetlen részecske is a megadott valószínűség szerint áthalad *mindkét* résen... Ezt persze csak hullámként tudja megtenni, és valóban, még az egyes részecskék is képesek interferálni saját magukkal, ami egyszerűen észbontó a makroszkopikus világ logikája szerint...
És ezek a jelenségek csak enyhe bevezetők a kvantumfizikába.
Nagyon alapszintű ismerkedéshez ajánlom:
Ha kisit mélyebben akarsz ismerkedni:
És ha némi matematikai vénád is van:
Ha pedig tényleg komolyan érdekel a dolog:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!