Lehet készíteni stabil antianyagot úgy, hogy anyagba legyen ágyazva?
Ebben a cikkben ezt írják:
A lényege az, hogy egy hélium atom egyik elektronját kicserélik antiprotonra. Mivel ez sokkal nehezebb az elektronnál, ezért jóval beljebb kering, mint a másik elektron. Ilyen módon ebben az anyagban az antiproton nem tud hozzáérni más anyaghoz, ezért nem sugárzik szét semmivel, hacsak nem gerjesztik kívülről.
Ha működik, akkor milyen hőmérsékletig működik ez?
Az eredeti publikációt kéne elolvasni ehhez, de a kérdésedre válaszolva: 4 évig kísérleti körülmények közt oké, hogy sikerült, de szó szerint a kérdésedre a válasz: Nem.
"Magára hagyott", stabil rendszert szerintem jelenleg nem lehet.
( ha a tágabban értelmezett természetben nem fordul elő- és nyilván nem fordul elő-nincsenek ráutaló jelek- akkor alapból nem lehet "stabil".)
Kicsit kiemeltem a cikkből:
" amely viszonylag hosszú élettartama miatt lehetővé teszi az atomi átmeneteinek spektroszkópiai vizsgálatát."
A nukleáris folyamatokhoz viszonyított hosszú élettartam talán ezredmásodperceket jelenthet.
Egy űrhajó, vagy más jármű üzemanyagtartályát még nem lehetne feltölteni ilyen héliummal.
De a jövő érdekes dolgokat hozhat.
"hacsak nem gerjesztik kívülről"
Na EHHEZ kell a szinte nulla Kelvin.
Sokkal hosszabb tárolási időt garantálhat a most fejlesztés alatt lévő gyűrűs antiproton-tároló.
Sajnos nagy mennyiségekben itt sem lehet gondolkodni, mert az azonos töltésű antiprotonokból álló felhő rohadtul taszítja saját magát, nagyon nagy energia kell a csomagok összetartásához, mikrogrammnyi, majdnem vákuum-híg antiproton-gáz esetén is.
Szerintem ahhoz, hogy igazán hosszan, nagy mennyiségben tudjunk tárolni antianyagot, el kéne jutni odáig, hogy antianyag atomokat tudjunk összerakni, lehetőleg nagy tömegűeket és ezzel nagyobb tehetetlenségűeket, majd ezeket ionos formában zárni elektromos ketrecbe.
Nos, erősen remélem, hogy mire ide eljutunk, hogy akár üzemanyagként felhasználható mennyiségű antianyagot tárolni tudjunk, az a tárolási hely már NEM a Földön lesz.
Mert ha a tároló eszköz áramellátó dugóját kihúzza valaki, akkor pár gramm tárolt antianyag kiszabadulása felér Hiroshimával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!