Lehetséges ez a glicerinnel?
Több kérdésem van. Először a glicerinnel kapcsolatban, majd a glükózzal.
Manapság eléggé elterjedt vegyület az eritritol azok körében, akik a cukrot (a szacharózra gondolok) helyettesíteni kívánják. Az eritritol egy négy szénatomos cukoralkohol, és tudjuk, hogy édesítésre használják. Ha "lejjebb" megyünk a homológ soron egy szénatommal, akkor a glicerinnél kötünk ki. Elvileg ez is cukoralkohol, ami a glicerinaldehidből, mint szénhidrátból, keletkezik redukcióval. Folytatva a logikát, lehetne a glicerinnel édesíteni? Mennyire mérgező? Mérgező egyáltalán? Kóstolta valaki?
Most rátérek a glükózzal kapcsolatos kérdésemre. Ha jól tudom a glükóz 100%-ig szénhidrát. Ha ez így van (és szerintem biztos így van), akkor az 1 kg-os szőlőcukor címkéjén miért ez van feltüntetve:
átlagos tápérték 100 g termékben;
energia 358 kcal
szénhidrát 90 g.
Miért nem 100 g a szénhidrát, hiszen csak glükóz van benne?





Nemrég kostoltam a glicerint, édeskés íze volt, kb. annyira, mint a mézé. Édesítésre azért nem lenne alkalmas, márcsak azért sem mert kis mértékben mérgező vagy legalábbis nagy mennyiségben biztos nem jótékony hatású.
A glükóznál pedig szvsz 90% tisztaságú volt a szőlőcukor, az energiatartalmat is így adták meg, 1g megegyezik kb. 4kcal.





"Folytatva a logikát, lehetne a glicerinnel édesíteni? Mennyire mérgező? Mérgező egyáltalán?"
Lehetne (lehet is), nem mérgező, gyakran használják ételekben (plusz a testünkben is keletkezik mint köztitermék).
Valószínűleg azért nem szokták édesítőszerként használni, mert sokkal nagyobb a (szervezet számára kinyerhető) energiatartalma, mint az eritritolnak, így nem igazán volna értelme.
"Ha jól tudom a glükóz 100%-ig szénhidrát."
Igen, a glükóz konkrétan egy szénhidrát.
"Miért nem 100 g a szénhidrát, hiszen csak glükóz van benne?"
Valószínűleg nem csak glükóz van benne. Pl. ennél a szőlőcukornál ez könnyen észrevehető, ha megnézed az összetevőket. (Nem reklám akar lenni! :P)





Nekem ilyen szőlőcukrom van, és nincs ráírva összetétel, ezért következtettem, hogy tiszta glükóz:





"nincs ráírva összetétel, ezért következtettem, hogy tiszta glükóz"
Ha csak 90%-a szénhidrát, akkor biztos nem tiszta glükóz. Lehet, hogy ilyen tisztaságúra csinálják, ahogy az 1. válaszoló írja.
Mindenesetre azért érdekeseket írnak ezen az oldalon.
"Édesítő hatása kissé még felül is múlja a hagyományos cukrokét."
Nos, a glükóz lényegesen kevésbé édes mint a fruktóz (gyümölcscukor), és valamivel kevésbé édes, mint a fenti cikkben is említett szacharóz (répacukor). Szóval nem tudom, milyen "hagyományos" cukorra gondoltak (talán a tejcukorra?).





A glicerines témához nem tudok hozzászólni, de a glükózod valószínűleg tartalmaz keményítőt is. Ezt arra szokták használni, hogy ne álljon össze a glükózpor egy tömbbe (ugyanis erősen higroszkópos, megköti a levegő víztartalmát, és összeragad). Keményítővel dúsítva viszont ez nem (vagy legalábbis jelentősen lassabban) következik be.
De azért 10% keményítőtartalom kissé túlzásnak tűnik... Nem tudom. Azt ilyen 1-3%-ban szokták adagolni.
(Más kérdés, hogy a keményítő is szénhidrát, gyakorlatilag szőlőcukor molekulák összekapcsolódásából áll az is, csak nagyságrendekkel több idő alatt tudja az emberi szervezet lebontani.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!