Mindennek van árnyéka?
" minden tárgy amit látunk, árnyékot hoz létre rólunk, csak olyan kicsi mértékben, hogy azt láthatatlannak érzékeljük?"
Ennek szerintem fuss neki még egyszer. Én nem tudtam értelmezni ezt a mondatrészt.
Ami fényt nyel el vagy ver vissza, annak mindnek van árnyéka, hiszen a fény útjába kerülve előtte és körülötte több fény lesz mint mögötte.
Vannak olyan fényáteresztő dolgok, mint pl. az ablaküveg, amelyek csak nagyon kis részét verik vissza vagy nyelik el a fénynek, így a kitakart rész olyan kis mértékben különbözik fénymennyiség-ügyileg a környezetétől, hogy az emberi szem csak nehezen vagy egyáltalán nem tudja érzékelni az árnyékát (persze ez függ az üveg minőségétől, a beesési szögtől, satöbbi satöbbi).
Ha így van, kedves második, akkor természetesen igen. Elég csak egy tükörre vagy tükröződő felületre gondolni, amelyről a ránk érkező fényben is van árnyékunk.
Természetesen minél kevesebb részét veri vissza az adott tárgy a ráeső fénynek, annál halványabb lesz az árnyékunk is.
"...ez azt jelenti, hogy minden tárgy amit látunk, árnyékot hoz létre rólunk, csak olyan kicsi mértékben, hogy azt láthatatlannak érzékeljük?"
Így van, sokszor nem látható, mert nagyon halvány. De nem mindig. Biztos láttad már a holdfényben az árnyékodat. A holdfény visszavert fény. A Holdnak nincsen látható saját fénye, mint ahogy a környezetedben lévő legtöbb tárgynak sem... Csak napfényben nem látszik a róluk visszaverődő fénytől származó árnyékod.
Egyébként a Holdon - mivel nincs légköre, ezért nincs fényszórás sem - elvileg koromsötétnek kellene lennie az árnyékoknak. Közel azok is, de nem teljesen, mert a napsütötte részekről visszaverődő fény azért valamelyest "megvilágítja" azokat.
dellfil
A kérdező ha jól értem a következőre gondol:
ha minden tárgyról visszaverődik a fény, akkor a visszavert fény újra visszaverődik? Kvázi minden tárgy fényforrásként IS működik, csak egy sokkal gyengébbként? És ennek a visszavert fénynek a nyomán is képződik egy árnyék, csak sokkal haloványabb?
Kvázi, arra a gondolatra juthatsz ezzel, hogy minden tárgy egyrészt szórja a fényt, ami minden irányból rávetül, másrészt elfogja a fényt más tárgyak elől minden irányból, akkor is, ha az a fénymennyiség túl kevés, hogy érezhető legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!