Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A paradicsomban vannak addiktí...

A paradicsomban vannak addiktív anyagok?

Figyelt kérdés
Teljesen rá vagyok állva. Reggel mielőtt elindulok eszek egyet, ha ideges vagyok akkor is, minden ételhez szinte és mielőtt lefekszem. Egyszerűen nagyon finom és megnyugtat. Lehet benne valami addiktív? Esetleg valami modern adalékanyag kiválthatja ezt?
2016. okt. 24. 21:38
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Én még a Száz kémia mítosz című könyvben úgy olvastam, hogy "az ötödik íz" kémiai nevén a nátrium-glutamát vegyület található benne.


Aminek tulajdonképpen nincs is íze, csak egy neurotranszmitter ami fokozza az ízérzetet. Fellelhető még például levegőn száradt bacon-ben ("Békön" húsfajta)


Én személy szerint a sóhoz és a fűszerekhez hasonlítanám, finomabb lesz tőle az étel, illetve fokozza az étvágyat.

2016. okt. 24. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
33%
Basszus azt hittem a bibliai paradicsomról van szó 😂
2016. okt. 24. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Van benne jó sok víz, az pedig tagadhatatlanul addiktív.
2016. okt. 24. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
#1: Az ötödik íz amire gondolsz az umami, és valóban glutamátok váltják ki, de nem neurotranszmitter szerepükben, hanem teljesen sima ízreceptorokon keresztül: az ízlelőbimbóinkon bizonyos receptorok sóra, mások cukorra, megint mások glutamátra izgulnak be.
2016. okt. 25. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy így van, rég olvastam a könyvet és kémia oktatásban is rég részesültem, viszont mindenképp ajánlom bárkinek akit bármilyen szinten is érdekel a társadalomban uralkodó tévhiedelmek és magyarázataik.


Köszönöm a pontosítást.

2016. okt. 25. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha régen olvastad, akkor valószínűleg jól emlékszel, ugyanis a glutamát ízlelőreceptort csak a 2000-es években találták meg. Addig persze simán lehetett olyan teória (mivel ugye neurotranszmitterként is ismerjük), hogy felszívódva csinál valamit az idegekkel, ami miatt jobbnak érezzük az ízeket.
2016. okt. 25. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!