Vannak-e még prímszámok ebben a sorozatban?
a(n)= [ 2^(n+1/2) ]
n=1,2,3,4,... []:kerekítés a legközelebbi egészre
(Vagy: √2 szorozva 2 hatványaival, egészre kerekítve.)
A sorozat eleje: 3, 6, 11, 23, 45, 91, 181, ...
Eddig 4 prím van, vannak-e még benne prímek?
A √2-vel – mint transzcendens számmal – való szorzás és kerekítés esetlensége miatt a sejtésem az, hogy lesznek benne még prímszámok. Legalábbis egyelőre nem látom semmi okát, hogy miért ne lehetne.
> Egy példát tudnál rá mondani?
Nehéz mondani, mert elég számításigényes a dolog. Az biztos, hogy n=59-ig csak ez a négy elem prím. De a 60. elem 1 630 477 228 166 597 777. Ha a naiv módszerrel akarjuk ellenőrizni, hogy prím-e, akkor 1 276 901 416 osztás maradékát kellene kiszámolni, amihez azért kell némi processzoridő. De jobb híján egy azért egy Miller-Rabin-teszt is elárul dolgokat.
Amit tudtam tenni az ügy érdekében, hogy legeneráltam a sorozat elemeit 10 000 elemig, és ráküldtem a Miller–Rabin-tesztet. A tényleges prímszám ellenőrzést csinálja meg az, akit három anya szült. Mindenesetre a gyanús elemek: [link]
(Megj.: A többi elbukott a Miller-Rabin teszten, tehát biztos, hogy nem prímszám.)
Köszi, ezek tényleg prímek! (Az 1.-2.-3.-at ellenőriztem.)
Azért meglehetősen ritkán prímek: 7., 277., 1233., ...
A nagyok között nem csodálom, hogy kevés a prím, de hogy a 7.-277. között egy sincs?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!