Mi az a dipólusmomentum? Azt addig értem hogy " mű=q*d ", de a "q" pontosan mit jelöl és hogy lehet kiszámolni? Wikipédiás magyarázatot nem nagyon értem
Hogyan értheted anélkül, hogy tudnád mit jelöl? Esetleg a szorzás jelet érted? Mert hát azt én is értem mi az a lendület = m*v de mi a v?
https://www.youtube.com/watch?v=X10kVPTfqjA
Itt egy remek magyarázat.
Mágneses vagy elektromos?
Amúgy: két ponttöltésből álló univerzumhoz hozzárendelt szám, amely majd megkönnyíti az univerzum többi tulajdonságának kiszámítását.
(Hogy ez fizikailag jelent-e bármit, az csak filozófia, de általában ha egy kifejezés gyakran feltűnik több képletben, akkor jobb önálló fogalmat adni neki. Mint a q*d, ezért is jelölik inkább mű-vel)
Térerősséget, potenciált stb lehet majd kifejezni vele.
Elektromos dipólusok gyakran előjönnek anyag jelenlétében. Mágneses dipólus, az, mint a wikipédia is írja, egy elég rossz modell, helyette apró örvényáramokkal számolunk inkább, kivéve talán a rúdmágneseket nagy távolságból (??) (arra jó közelítés egy dipólus?).
Miből szeretnél kiszámolni és micsodát?
Abban a képletben q a töltést jelöli (ahogy máshol is), és d a távolságot.
Ezeket az értékeket ahogy nézem, nem tudjuk a vízmolekulára (gáz halmazállapotúra).
Az mennyire lehetséges, hogy az volt a feladatod, hogy megadták hogy a molekulában található mindkét dipólusnak 1.5 D a dipólusmomentuma, és neked észre kellett venned hogy a dipólusokat vektorként adhatod össze (előadás), és ez volt a feladatod hogy vektorként össze is add őket?
Ha kapsz egy bármilyen távolság és töltés értéket, akkor összeszorzod, igen.
Az 1.5 D-t nem tudod kiszámolni úgy, hogy kijöjjön. De, ha nagyon szorozni akarsz, akkor 0.98 angstrommal és 0.3 e töltésszétválással éppen annyi jön ki :P
(lehet hogy a töltésszétválást 0.4-nek szokták venni (nem nagyon találok rá adatot), ez esetben azt kell mondani hogy a modellünk 4/3-szor annyit ad eredményül, mint amit mérünk (1.86 D a mért érték))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!