Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen halmazállapotú a tűz?

Milyen halmazállapotú a tűz?

Figyelt kérdés

2016. okt. 3. 13:07
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
57%
gáz
2016. okt. 3. 13:13
 2/17 anonim ***** válasza:
91%

Gáz.

De mindjárt jön valaki, aki szerint plazma, hadd előzzem meg. A plazma ionizált gáz, a tűzben pedig lehetnek ionok, lehet olyan is hogy nincs benne ion. De olyan nagy mértékű ionizáció nincs, ami indokolná hogy plazmának nevezzük. Inkább csak a fényjelenségek felületes hasonlósága miatt elterjedt ez a kategorizálás laikus körökben.

2016. okt. 3. 13:14
 3/17 Mojjo ***** válasza:
85%
Azt hittem, az égés egy kémiai folyamat, nem pedig egy anyag :)
2016. okt. 3. 13:14
 4/17 anonim ***** válasza:
85%
Nem az volt a kérdés, hogy az égés milyen halmazállapotú. A tűzben az égés nevű kémiai reakció játszódik le, de attól még anyag alkotja, így kategorizálható halmazállapot szerint.
2016. okt. 3. 13:24
 5/17 Mojjo ***** válasza:
79%

@4: a tűz maga az égés folyamata. Egy folyamat, nem pedig egy anyag, így halmazállapota sincs. Sem plazma, sem gáz, sem semmi más.

"Fire is the rapid oxidation of a material in the exothermic chemical process of combustion, releasing heat, light, and various reaction products."

[link]

2016. okt. 3. 13:26
 6/17 anonim ***** válasza:
46%
Hát ahogy gondolod. Szerintem a tűz az a tényleges dolog. Bele lehet nyúlni a tűzbe, meg el lehet fújni a tüzet.
2016. okt. 3. 13:32
 7/17 Mojjo ***** válasza:
88%
@6: mint látod, nem csak én gondolom így, ez a tűz definíciója. A tűz egy heves oxidációs folyamat. Belenézni: a kémiai folyamat közben kibocsátott fényt látod. Elfújni: olyan körülményeket hozol létre, amitől megszűnik a folyamat.
2016. okt. 3. 13:46
 8/17 Vree ***** válasza:
86%

#2essel tökéletesen egyetértek, sőt emlékezetem szerint teljesen pontosan ilyen választ hagytam én is amikor utoljára kérdezték a GYIKen pontosan ugyanezt.

#6 Szemantikai vita. A "tűz" szót mivel azonosítod, az égéssel, ami egy folyamat, a lánggal, a parázzsal...

A láng ugye széndioxid, pára és gáz halmazállapotú nitrogén. A parázs csak szén.

Ami az embereket érdekli, hogy miért világítanak.

De: megfelelő hőmérsékleten MINDEN anyag világít, sőt: azonos hőmérsékleten minden anyag azonos hullámhosszú fényt sugároz. Gondolj mondjuk a kovácsműhelyben vagy a kandallóban izzó vasra. Az anyagok között a különbség ott van, hogy milyen hamar lépnek reakcióba más anyagokkal.

Hogy a tűz lángja miért világít, ott a trükk: a füst! Amit látsz mint lángot, azok már maguk a felfele szálló széndarabkák és azok izzása, legalábbis én így tudom.

2016. okt. 3. 13:47
 9/17 Mojjo ***** válasza:
93%
@8: pont azért kell egy terminológiát lefektetni, és ahhoz tartani magunkat, hogy ne mindenki másra gondoljon egyazon szó alatt.
2016. okt. 3. 13:58
 10/17 anonim ***** válasza:
10%
Amúgy meg volt már a kérdés.
2016. okt. 3. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!