Milyen halmazállapotú a tűz?
Gáz.
De mindjárt jön valaki, aki szerint plazma, hadd előzzem meg. A plazma ionizált gáz, a tűzben pedig lehetnek ionok, lehet olyan is hogy nincs benne ion. De olyan nagy mértékű ionizáció nincs, ami indokolná hogy plazmának nevezzük. Inkább csak a fényjelenségek felületes hasonlósága miatt elterjedt ez a kategorizálás laikus körökben.
@4: a tűz maga az égés folyamata. Egy folyamat, nem pedig egy anyag, így halmazállapota sincs. Sem plazma, sem gáz, sem semmi más.
"Fire is the rapid oxidation of a material in the exothermic chemical process of combustion, releasing heat, light, and various reaction products."
#2essel tökéletesen egyetértek, sőt emlékezetem szerint teljesen pontosan ilyen választ hagytam én is amikor utoljára kérdezték a GYIKen pontosan ugyanezt.
#6 Szemantikai vita. A "tűz" szót mivel azonosítod, az égéssel, ami egy folyamat, a lánggal, a parázzsal...
A láng ugye széndioxid, pára és gáz halmazállapotú nitrogén. A parázs csak szén.
Ami az embereket érdekli, hogy miért világítanak.
De: megfelelő hőmérsékleten MINDEN anyag világít, sőt: azonos hőmérsékleten minden anyag azonos hullámhosszú fényt sugároz. Gondolj mondjuk a kovácsműhelyben vagy a kandallóban izzó vasra. Az anyagok között a különbség ott van, hogy milyen hamar lépnek reakcióba más anyagokkal.
Hogy a tűz lángja miért világít, ott a trükk: a füst! Amit látsz mint lángot, azok már maguk a felfele szálló széndarabkák és azok izzása, legalábbis én így tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!