Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nátrium acetát készítése?

Nátrium acetát készítése?

Figyelt kérdés

üdv

szódabikarbónát ecettel oldottam és akkor mit tegyek hogy az nátrium acetát legyen?szárítsam ki az oldatot?


2010. ápr. 23. 22:47
 1/8 anonim ***** válasza:
Az ecetet kis feleslegben kell alkalmazni, és óvatosan be kell párolni kristályosodásig.
2010. ápr. 23. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
vagyis forraljam fel majd hagyjam hogy kikristályosodjon valamin amit belerakok az edénybe?
2010. ápr. 23. 23:36
 3/8 anonim ***** válasza:
Jénaiban ajánlatos melegíteni először fel lehet forralni de vigyázni kell mert 120 fokon elveszti a 3 kristályvízét és akkor amorf vízmentes lesz. Persze az is használható. Az edényben a rozsdamentes keverőkanáltól is kistályosodni kezd vagy ha üvegbotod van az is jó. Nagyiparilag vákuumban párolják be mert már 54 fokon kezdi elvesztenia kristályvízét.
2010. ápr. 23. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
de amivel keverem és amiben keverem azt már nem lehet használni étkezésre nem? De elmondanád hétköznapiul mit csináljak?
2010. ápr. 24. 09:11
 5/8 anonim válasza:
100%

Egy szerűen keverd össze az ecetet a szódabikarbónával, majd várd meg, hogy magától elpárologjon, belőle az felesleges ecet, meg a víz. Persze melegítéssel gyorsabban meg, de akkor jó eséllyel vízmentes lesz a Na-acetátod, ami nem olyan nagy baj. Minél nagyobb töménységű ecetet használsz annál kevesebbet kell várnod, de így is lesz néhány nap legalább míg szépen kikristályosodik. A legjobb a jégecet (tömény ecet) lenne, de azt macerás beszerezni, szóval marad a 20%-os.

Nagyon sokat csináltam annak idején.

2010. ápr. 24. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Már miért ne lehetne azt a rozsdamentes eszközt használni amivel Na-acetátot kevertél?

A 20%-os ecet 80%-a víz plusz a felszabaduló víz még hetekig várhatsz amíg elpárolog.

2010. ápr. 24. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
köszi
2010. ápr. 25. 07:58
 8/8 anonim ***** válasza:

A 20% is bőven elég neki, a tömény vegyszerek nem gyerek kezébe valók, főleg nem megfelelő munkavédelmi ismeretek nélkül...


Ha már itt tartunk ez egy szimpla sav-bázis reakció, az erősebb sav (ecetsav pKa 4.75) kiszorítja sójából a gyengébbet (szénsav pKa 3.7). Utána természetesen a szénsav elbomlik, és a vízben kevéssé oldódó széndioxid miatt nem lesz visszafordítható a folyamat. A melegítés az elpárologtatáson kívül egyrészt gyorsítja a reakciót, mert nagyobb hőmérsékleten több molekula ugorja át a reakció szabadentalpia gátját, másrészt meg kiszorítja a vízből a széndioxidot, mert melegebb vízben a gázok nehezebben oldódnak. Szóval a várakozás helyett mindenképp megéri melegíteni. Az edényt újra felhasználhatod, ha elmostad, nem keletkezik semmi mérgező.


off:

A nátirum-acetát jó gombák ellen a kertben permetezésre. A szódáról is azt mondják, hogy jó, összehasonlító tanulmányt viszont nehéz találni. Én szerintem az acetát jobb lehet, de ez csak megérzés... Holnap kipróbálom, azt írják, hogy lactobacillussal kombinálva megállítja a kerti gombás fertőzések többségét.

2014. aug. 12. 01:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!